Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημόσιοι υπάλληλοι : Οι άγριες περικοπές τους οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση

Δημόσιοι υπάλληλοι : Οι άγριες περικοπές τους οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση

Αγριες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις - εφάπαξ - μερίσματα - επικουρικές και ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στην εξαγορά πλασματικών ετών επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση

Αγριες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις – εφάπαξ – μερίσματα – επικουρικές και ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στην εξαγορά πλασματικών ετών επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση. Χαρακτηριστικό των άγριων περικοπών είναι ότι οι νέες συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου είναι μειωμένες έως 40% ενώ μεγάλες είναι οι περικοπές στις επικουρικές, στα εφάπαξ και στα μερίσματα.

Ειδικότερα:

Συντάξεις: Η περικοπή των νέων συντάξεων (συνταξιοδοτήσεις από τον Μάιο του 2016) για τους δημοσίους υπαλλήλους με τον νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου φτάνει στο 40%. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, η μείωση της σύνταξης νέου συνταξιούχου (με τον Ν. 4387/16) που βγαίνει στη σύνταξη με 35 χρόνια υπηρεσίας φτάνει στα 330 ευρώ τον μήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία – το 95% – των υπαλλήλων του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, βγαίνει στη σύνταξη με 35 έως 40 χρόνια υπηρεσίας και οι υπάλληλοι αυτοί έχουν μειώσεις από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα.

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Αλλαγές στις συντάξεις του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου. Εκτός από τις μειωμένες συντάξεις για να μπορέσει κάποιος να συνταξιοδοτηθεί πλέον θα πρέπει να εργαστεί περίπου δύο ακόμη χρόνια.

Εφάπαξ: Ψαλιδισμένα εφάπαξ για το Δημόσιο σε ποσοστά που κυμαίνονται έως 22,3% δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ για τις καταβολές που έχουν γίνει με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Πρόκειται για εφάπαξ που καταβλήθηκαν σε υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2014 και μετά. Οι περικοπές είναι αποτέλεσμα του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με τον οποίο προβλέφθηκε η άτοκη επιστροφή των εισφορών, αντί εφάπαξ, για τα έτη που έχουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.

Επικουρικές: Μειώσεις μεσοσταθμικά κατά 44% των επικουρικών από 1/1/2015. Συγκεκριμένα, για το μέρος των νέων επικουρικών συντάξεων με ασφαλιστικό χρόνο μέχρι 31/12/2014, με συντελεστή 0,45 ανά έτος και υπολογισμός της σύνταξης με ασφαλιστικό χρόνο και από 1/1/2015 βάσει ατομικού λογαριασμού, με το μοντέλο νοητής κεφαλαιοποίησης.

Μερίσματα: Με τον νόμο Κατρούγκαλου τα μερίσματα του ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) περικόπηκαν κατά 43%, καταργήθηκε το ελάχιστο μέρισμα ενώ η βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι ασφαλισμένοι ολοκληρώθηκε με την αλλαγή της καταβολής του μερίσματος από μηνιαίο σε τριμηνιαίο, με αποτέλεσμα την περικοπή ενός μερίσματος το έτος 2016. Σήμερα, το 45% των δικαιούχων λαμβάνει μέρισμα κάτω των 100 ευρώ.

Πλασματικά έτη: Αυξημένο κατά 25% θα είναι, το 2019, το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς αυξάνονται οι εισφορές εργοδότη κατά 3,33 ποσοστιαίες μονάδες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024