Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πήραν τα βουνά

Πήραν τα βουνά

Χρονιάρες μέρες οι τελευταίες του απερχόμενου και οι πρώτες του νεοεισελθόντος έτους

Χρονιάρες μέρες οι τελευταίες του απερχόμενου και οι πρώτες του νεοεισελθόντος έτους. Προσφέρουν ευκαιρίες ανάπαυλας και σχόλης στους περισσότερους. Τις εκμεταλλεύτηκαν δεόντως και οι πολιτικοί μας αρχηγοί, οι οποίοι πήραν στην κυριολεξία τα βουνά. Ευνοήθηκαν είναι αλήθεια και από τον καιρό, από τα χιόνια που έπεσαν σχεδόν σε όλον τον ορεινό όγκο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Βηματοδότη, ξέκλεψε λίγες μέρες και βρέθηκε πρωτοχρονιάτικα στα Τζουμέρκα, συγκεκριμένα στο Αθαμάνιο του Νομού Αρτας, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του.

Κατά τα λεγόμενα των ντόπιων, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε αιφνιδιαστικά, χωρίς να ειδοποιήσει τις Αρχές, και έτσι οι συγχωριανοί του τον είδαν έκπληκτοι να μπαίνει στο καφενείο τους. Κατά μία εκδοχή, ούτε η συντοπίτισσά του Ολγα Γεροβασίλη γνώριζε την επίσκεψή του στην πατρώα γη. Οταν έφτασε ο πρωθυπουργός, εκείνη ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την πρωτεύουσα και «διεσώθη» την τελευταία στιγμή.

Οπως και να έχει, οι χωριανοί τίμησαν με ευχές, τσίπουρο και μεζέδες τον πρωθυπουργό. Κάποιος κακεντρεχής, ωστόσο, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο πρωθυπουργός κατάγεται από την περιοχή όπου έδρασε και δοξάστηκε ο Ναπολέων Ζέρβας, σφοδρός πολέμιος του Αρη Βελουχιώτη και της Αριστεράς εν γένει. Ο ίδιος έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι ο Ζέρβας διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου από τον Φεβρουάριο του 1947 μέχρι τα τέλη Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας προσυπέγραψε πλήθος εκτελέσεων και πολλαπλασίασε τις εκτοπίσεις υπόπτων συμμετοχής στο αντάρτικο, πρώτο και δεύτερο. Περιττό να σας πω ότι ο πληροφοριοδότης μου σχολίασε ότι η Αρτα έχει να παρουσιάσει μόνο δύο υπουργούς Δημόσιας Τάξης, τον Ναπολέοντα Ζέρβα και την Ολγα Γεροβασίλη, πρόγονοι της οποίας βρέθηκαν υπό τις διαταγές του πρώτου! Παιχνίδια της Ιστορίας θα πείτε, δεν είναι τα μόνα άλλωστε.

Οι παλαιότεροι των Τζουμέρκων θυμίζουν πως από την ίδια περιοχή καταγόταν και ο Πέτρος Γαρουφαλιάς της κυβέρνησης των «αποστατών» και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κατά μία εκδοχή, αυτός έστειλε τους συμπατριώτες του, αδελφούς Τσίπρα, στην Κρήτη εκείνη την εποχή για εργολαβικές εργασίες. Και τώρα ο απόγονος μάχεται με αδυσώπητο τρόπο τον γιο του «ευεργέτη» της οικογένειας των Αθαμανιωτών. Μικρός τόπος η Ελλάδα, όλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του βρέθηκε επίσης στην Ηπειρο, αλλά στον Νομό Ιωαννίνων αυτός. Κατέλυσε με την οικογένειά του, με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, σε διακεκριμένο ξενώνα της Αρίστης στα Ζαγοροχώρια.

Σύμφωνα με αδιάψευστες μαρτυρίες, απόλαυσε το αλπικό στοιχείο της περιοχής κάνοντας σκι και συμμετέχοντας σε δύσκολες και κοπιαστικές οδοιπορίες. Διήλθε τη θαυμαστή χαράδρα του Βίκου, όπως και εκείνη της Σαμαριάς, αποδίδοντας την πρώτη ως πιο εντυπωσιακή και τη δεύτερη ως πιο επιβλητική.

Δεν παρέλειψε επίσης να περπατήσει 8 χιλιόμετρα, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, στην κορυφή Γκιουζέλ Τεμπέ (Ομορφη Ράχη ελληνιστί) πάνω από το Ανήλιο, ένα χωριό δίπλα στο Μέτσοβο. Επιπλέον επισκέφθηκε τη Μονή Στομίου στην Κόνιτσα. Η αλήθεια είναι ότι είχε περισσότερες μέρες στη διάθεσή του.

Ωστόσο, όσοι έτυχε να τον συναντήσουν στις δύσκολες διαδρομές διέκριναν αντοχές και δυνάμεις αστείρευτες. Παρατήρησαν μάλιστα ότι κάθε φορά συνοδευόταν από διαφορετικό συνοδοιπόρο. Κάτι που έκανε τον Κώστα Τασούλα, βουλευτή Ιωαννίνων, να θυμηθεί ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ στις εσωκομματικές νεοδημοκρατικές εκλογές του 1984 είχε στηρίξει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εκτιμώντας πέραν των άλλων και την κράση του, δηλαδή την καλή φυσική του κατάσταση. Πίστευε ο Αβέρωφ ότι ο ηγέτης δεν αρκεί να ηγείται, αλλά και να αντέχει.

Μην παραλείψω να σας μεταφέρω επίσης ότι και η Φώφη Γεννηματά εγκατέλειψε τις άγιες μέρες το κλεινόν άστυ. Βρέθηκε με την οικογένειά της κι αυτή στην πανέμορφη Καστοριά και από εκεί πήγε στο διπλανό Αργος Ορεστικό, με τους περίφημους μπαξέδες του στις όχθες του Αλιάκμονα.

Είχε έτσι την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πρώτο καρναβάλι του έτους που λαμβάνει χώρα στην ακριτική κωμόπολη στις 2 Ιανουαρίου. Και να ξεφύγει από την πολιτική «ασάφεια» που την καταδιώκει, μέσω της οποίας προσπαθεί να διέλθει τις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού, τις οποίες συστηματικά ορθώνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024