Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος για Novartis - Οι «συνετοί», οι «βραχιολάκηδες» και το δίλημμα Τσίπρα λίγο πριν το φιάσκο

Πόλεμος για Novartis – Οι «συνετοί», οι «βραχιολάκηδες» και το δίλημμα Τσίπρα λίγο πριν το φιάσκο

Σε δύο στρατόπεδα εδώ και πολύ καιρό έχει χωριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Από τη μια όσοι έλεγαν στον πρωθυπουργό να μη προχωρήσει χωρίς στοιχεία στη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων. Κι από την άλλη οι «βραχιολάκηδες» που θέλουν εδώ και τώρα προφυλακίσεις

Όπως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, έτσι και στην υπόθεση της Novartis, αλλά και σε υποθέσεις γενικότερης πολιτικής τοποθέτησης της κυβέρνησης, στο Μαξίμου υπάρχουν συγκρούσεις.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται εντός της κυβέρνησης ακόμη και με προσωπικές αντιπαραθέσεις και αποκλεισμούς όσων δεν συμπαρατάσσονται στην γραμμή που αποφασίζεται.

Συσκέψεις στο Μαξίμου για την υπόθεση της Novartis και για το πώς θα αντιμετωπίζονταν οι πολιτικοί που φέρονταν (ή ήθελαν στην κυβέρνηση) να εμπλέκονται υπήρξαν αρκετές.

Και φανερές, όπως αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου με τον Σταύρο Κοντονή και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο οι οποίοι έκαναν δηλώσεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, και κρυφές.

Σε μία από αυτές πληροφορείται το in.gr συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Παύλος Πολάκης, φυσικά ο πρωθυπουργός αλλά και άτομα πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα όπως ο διευθυντής του γραφείου τύπου, Θανάσης Καρτερός, ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η απάντηση στο ερώτημα «τι θα κάνουμε με τους 10 πολιτικούς και τη Novartis».

Δύο στρατόπεδα

Οι δύο γραμμές εμφανίστηκαν και πάλι στο Μαξίμου. Η μία ήταν η φωνή των «λογικών», αυτών που έλεγαν ότι ναι μεν υπάρχει σκάνδαλο με χρηματισμούς αλλά αν δεν υπάρχουν αποδείξεις και όλη η δικογραφία στηρίζεται σε τρεις ανώνυμους μάρτυρες που «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη» και υπό καθεστώς πίεσης μιλάνε αλλά δεν αποκαλύπτουν τίποτε, τότε η υπόθεση δεν είναι «δεμένη».

Η άλλη φωνή ήταν αυτή των ακραίων της κυβέρνησης που θέλουν σύγκρουση πάση θυσία, που επιθυμούν να δουν πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή. Ή στην καλύτερη περίπτωση που θέλουν να δουν φωτογραφίες με «βραχιολάκια» έξω από το γραφείο του ανακριτή και μετά «ας πάνε παραπάνω να βρουν το δίκιο τους», όπως είχε πει στην εισαγγελέα Ράϊκου ο «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός όπως πάντα άκουσε τις εισηγήσεις που έπεσαν στο τραπέζι και από τις δύο πλευρές – αντίπαλα στρατόπεδα.

Η μία πλευρά των συνετών αποτελούνταν από τον Γ. Δραγασάκη, τον Δ. Λιάκο και υποστηρίζονταν από τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη. Ηταν αυτοί που εισηγούνταν μια πιο ήπια αντιμετώπιση της πιθανής εμπλοκής των πολιτικών προσώπων. Δεν ήθελαν και συνεχίζουν να μη θέλουν να μετατραπεί η χώρα σε «Κούγκι» και το πολιτικό σύστημα να γίνει άνω – κάτω μέσω της ποινοκοποίησής του.

Ελεγαν ότι εφόσον υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία, ναι να προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση και για τους πολιτικούς. Όχι, όμως, με ένα σαθρό κατηγορητήριο που βασιζόταν μόνο σε ασαφείς καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων και σε δημοσιεύματα γνωστών εκδοτών που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου ακόμη και για να πουν τα… κάλαντα.

Και αυτό τόνιζαν ακόμη και πριν στηθούν οι κάλπες για την παραπομπή των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα, Πικραμμένου, Γεωργιάδη κ.λπ.

Πίστευαν και πιστεύουν ότι εκλογικά οφέλη μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το να αναδεικνύει τις παθογένειες του παλαιού πολιτικού συστήματος, δεν ήταν ανάγκη να στηθεί ένα νέο «βρόμικο ’89» χωρίς στοιχεία.

Οι «σκληροπυρηνικοί»

Από την άλλη, στο στρατόπεδο των «σκληρών» ήταν φυσικά ο εισηγητής της γραμμής «βραχιολάκια εδώ και τώρα», Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος και είχε αναλάβει όλο το κομμάτι της δικαστικής διερεύνησης. Ηταν ο Δ. Τζανακόπουλος ο οποίος χαρακτηρίζεται και «ταλιμπάν» λόγω των ακραίων θέσεών του στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων (με χαρακτηριστική την υπόθεση της επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας στο Μάτι που επιεικώς τα έκανε θάλασσα).

Ηταν ο Θ. Καρτερός, συγκρουσιακός όπως πάντα και βέβαια ο «άρχοντας του διαδικτυακού bullying», Παύλος Πολάκης που ζει για να δει τους αντιπάλους του να πηγαίνουν φυλακή.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς επικράτησε η γραμμή των «βραχιολάκηδων» με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει εντολή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραπομπής των 10 πολιτικών προσώπων. Είτε από προσωπική εμμονή κατά του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα, είτε γιατί πείστηκε ότι χτυπώντας τη ΝΔ και το παλαιό πολιτικό σύστημα θα γυρίσει το παιχνίδι υπέρ του. Ο πρωθυπουργός είχε πειστεί κυρίως από τους Παπαγγελόπουλο, Πολάκη και Τζανακόπουλο –με άξιους συμπαραστάτες δύο – τρεις δημοσιογράφους κι εκδότες που τον επηρεάζουν) ότι και στοιχεία θα βρεθούν, και λογαριασμοί θα βρεθούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πληγούν αφάνταστα από αυτή την υπόθεση. Και μάλιστα κατηγορούσαν την άλλη πλευρά για «φράξια» επειδή ορισμένοι εξ αυτών έχουν καλές σχέσεις με τον διοικητή της ΤτΕ.

Λίγους μήνες μετά, βεβαίως, σε μια άλλη σύσκεψη ήταν σε έξαλλη κατάσταση φωνάζοντας κατά των εισηγητών της σκληρής γραμμής γιατί δεν βρέθηκαν στοιχεία και γιατί η έρευνα δεν προχωρά σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπουν τα… βραχιολάκια που του είχαν υποσχεθεί.

Ενας χρόνος έχει περάσει σχεδόν από τότε που η δικογραφία επέστρεψε στη Δικαιοσύνη, ελέγχθηκαν οι λογαριασμοί και όλα τα περιουσιακά στοιχεία από τους πολιτικούς και όλα τα συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.

Το φιάσκο ολοκληρώνεται

Ηρθαν και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τον Νίκο Μανιαδάκη για να οδηγήσουν την υπόθεση σε φιάσκο. Ο προστατευόμενος μάρτυρας μετατράπηκε σε κατηγορούμενο, παρ’ ότι από την αρχή δεν έπρεπε να μπει στο πρόγραμμα. Ο ίδιος βγαίνει και κάνει σοβαρές καταγγελίες για πιέσεις που του ασκήθηκαν για να κατηγορήσει τους κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη ενώ αποκαλύπτεται (αν και διαψεύστηκε από τον ίδιο) ότι ο Δ. Λιάκος (θυμίζουμε από το στρατόπεδο των συνετών) είχε ενημερώσει τον διοικητή της ΤτΕ ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του Παπαγγελόπουλου που θέλει πάση θυσία να τον εμπλέξει στην υπόθεση της Novartis.

Και τώρα ο δικηγόρος του Μανιαδάκη λέει ότι όλες οι καταθέσεις του πελάτη του πρέπει να μπουν στο αρχείο αφού πλέον δεν είναι προστατευόμενος μάρτυρας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Από την άλλη ο Φ. Δεσταμπασίδης (πρώην διευθυντής επικοινωνίας της Novartis), ο οποίος φέρεται να είναι ο μάρτυρας με το όνομα «Κελέση» (αν και ο ίδιος το διαψεύδει) βγαίνει και λέει ότι δεν έχει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα κι αν τον καλέσει ο εισαγγελέας θα πει όσα ξέρει.

Μένει ένας ακόμη μάρτυρας που έχει καταθέσει, όμως, φέρεται να έχει προσωπικές διαφορές με κορυφαίο στέλεχος της Novartis, οπότε και αυτές οι καταθέσεις ενδεχομένως να μην μπορούν να στηρίξουν διώξεις.

Γραμμή Πολάκη

Και τώρα η κυβέρνηση, με την προεκλογική εκστρατεία να είναι προ των πυλών και το «Μακεδονικό» να έρχεται… τρέχοντας πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θα υποκύψει στις πιέσεις να εφαρμοστεί το «δόγμα Πολάκη», δηλαδή να μπουν κάποιοι φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Ακόμη και χωρίς στοιχεία, ακόμη κι αν το φιάσκο (ως προς το σκέλος της εμπλοκής πολιτικών προσώπων) είναι ακόμη μεγαλύτερο κι από το πρόσφατο με τον γνωστό ενεχυροδανειστή και τη «μαφία του χρυσού» που ο πρωθυπουργός είχε αναγγείλει περιχαρής από το βήμα της Βουλής.

Ολες οι ενδείξεις, πάντως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Τσίπρας, πιεζόμενος από τη δημοσκοπική κατάρρευση αλλά και υπό το βάρος της ζημιάς που προκαλεί το «Μακεδονικό», θα επιλέξει την οδό της διαφυγής μέσω… Κουγκίου.

Ο χρόνος θα δείξει, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024