Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα
Διαπιστώθηκε ότι τα παχύσαρκα παιδιά, με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30, είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους είχαν κανονικό βάρος
Τα παραπανίσια κιλά ευθύνονται για το ένα τέταρτο περίπου των περιστατικών άσθματος (23% έως 27%) στα παχύσαρκα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι περίπου το 10% όλων των παιδιών δύο έως 17 ετών, που πάσχουν από άσθμα, θα μπορούσαν να το έχουν αποφύγει, αν διατηρούσαν κανονικό βάρος.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Τζέισον Λανγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία για 507.500 παιδιά.
Διαπιστώθηκε ότι τα παχύσαρκα παιδιά, με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30, είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους είχαν κανονικό βάρος. Τα υπέρβαρα παιδιά, με δείκτη μάζας σώματος 25 έως 30, είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος.
«Το άσθμα είναι η Νο 1 χρόνια πάθηση στα παιδιά και μερικές αιτίες, όπως τις γενετικές και τις λοιμώξεις από ιούς κατά την παιδική ηλικία, είναι πράγματα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε. Η παχυσαρκία είναι πιθανώς ο μόνος παράγων κινδύνου για παιδικό άσθμα που είναι δυνατό να προληφθεί. Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια και να έχουν υγιές βάρος», δήλωσε ο δρ Λανγκ.
Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό στους επιστήμονες πώς σχετίζονται η παχυσαρκία και το άσθμα. Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι οι πνεύμονες των παχύσαρκων παιδιών αναπτύσσονται διαφορετικά και ότι η παχυσαρκία ευνοεί τη φλεγμονή στο σώμα. Μερικές φορές, έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος.
- Πυροσβεστική: Ρεκόρ με 13 συλλήψεις σε ένα διήμερο για εμπρησμούς από αμέλεια
- Ο ΠΑΟΚ Ανακοίνωσε τον Όσμαν με βίντεο – Η μέρα και η ώρα της παρουσίασής του
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
- LIVE: Ολυμπιακός – Φορτούνα Σιτάρντ
- Καιρός: Έρχονται τα πρώτα 40άρια: Μίνι καύσωνας και μετά βροχές και καταιγίδες
- Τσίπρας: Αλλάζουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική – Το backstage πριν τη συζήτηση με τα μέλη της ΕΛΑΣ
- Ολυμπιακός: Η 11άδα του για το φιλικό παιχνίδι με τη Φορτούνα Σιτάρντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442