Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει... Γραμμένο το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει… Γραμμένο το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι η συγχώνευση των δομών του International Hellenic University, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη με πρόγραμμα σπουδών στην αγγλική, με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Σερρών.

Μέσα στην τούρλα του Σαββάτου που ζήσαμε τα εγκαίνια ενός ανύπαρκτου σταθμού του μετρό, κόντεψε να περάσει απαρατήρητη η ανακοίνωση, από τα χείλη του πρωθυπουργού, της ίδρυσης ενός νέου πανεπιστημίου, του Διεθνούς Πανεπιστημίου ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου καθώς Διεθνές Πανεπιστήμιο υπάρχει από το 2006.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι τόσο διεθνές που το «Διεθνές» στον τίτλο του είναι εντελώς συμπτωματικό, θα μπορούσε να λέγεται Γαβρόγλειο Πανεπιστήμιο, Τσίπρειο Πανεπιστήμιο, Βαλκανικό Πανεπιστήμιο, θα μπορούσε να λέγεται Μαρία ή Θανάσης.

Στην πραγματικότητα το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι η συγχώνευση των δομών του International Hellenic University, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη με πρόγραμμα σπουδών στην αγγλική, με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Σερρών.

Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του IHU από την ίδρυση του το 2006 ήταν ο Κώστας Γραμμένος ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησης του. Ο κ. Γραμμένος δεν ήταν παρών στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους φορείς των υπό συγχώνευση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ενώ δεν είναι επισήμως γνωστό αν είχε προσκληθεί σε αυτή, η προαναγγελία της έγραφε με σαφήνεια πως το IHU θα εκπροσωπήσουν οι αντιπρυτάνεις.

Σημαντική προσωπικότητα

Ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Καθηγητής και προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς, είναι η αυθεντία στα ναυτιλιακά χρηματοοικονομικά, τόσο που το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας Εμπορίου και Χρηματοδότησης του Cass Business School του πανεπιστημίου City στο Λονδίνο μετονομάστηκε με το όνομα του, έχει βραβευτεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ και περιληφθεί στη λίστα με τις επιδραστικές προσωπικότητες στη ναυτιλία των Lloyd’s.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη έλλειψη, βέβαια, από το βιογραφικό του κ. Γραμμένου: δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και όχι και τόσο…ευπρόσδεκτος στο υπουργείο, όσο ο αντιπρύτανης Γιώργος Στάμου, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς. Σύμφωνα με πηγές του ακαδημαικού χώρου ο κ. Στάμου γνώριζε και μετείχε στους σχεδιασμούς του νέου αυτού ιδρύματος. Το βέβαιο είναι πως τουλάχιστον ένας εκ των υπευθύνων, ο πρύτανης του ΤΕΙ Σερρών, Δημήτρης Χασάπης, σε δηλώσεις του στον ιστότοπο makthes.gr είπε ξεκάθαρα πως «τον κ. Γραμμένο δεν τον συναντήσαμε ποτέ».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτάνεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας μετά τα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνουν τα εξής:

«Τα τρία ΤΕΙ (Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα Πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation) όπως και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το ΕΜΠ, κ.ά.

Το εγχείρημα της δημιουργίας του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλλαν στο Υπουργείο για αυτόν το σκοπό.

Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκησε περίπου ένα έτος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ειδικού χαρακτήρα του ΔΙΠΑΕ, ώστε να λειτουργήσουν όχι μόνο μεταπτυχιακά αλλά για πρώτη φορά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Τέλος, τα ΤΕΙ έχουν κερδίσει τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας με τα επιτεύγματά των αποφοίτων τους, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και το διεθνή χαρακτήρα τους».

Όλα αυτά είναι όμορφα αλλά είναι και κάπως γενικά.

Από τα λίγα που μαθαίνουμε προκύπτει πως το πρόγραμμα του IHU στην αγγλική θα υφίσταται, αλλά το πώς θα ενωθεί με αυτό και θα «διεθνοποιηθεί» το πρόγραμμα κι οι δομές (φυσικές, εκπαιδευτικές, διοικητικές κλπ) των τριών ΤΕΙ μένει να το δούμε.

Το μόνο βέβαιο είναι πως, επί της ουσίας, τα τρία αυτά ΤΕΙ κατά κάποιο τρόπο «ανωτατοποιούνται», δια της συγχωνεύσεως, και δημιουργείται ένα νέο μικρό πανεπιστήμιο με σκόρπια campus και «δικό μας» πρύτανη. Το γιατί χρειαζόταν αυτό να το πούμε και «διεθνές» είναι ένα από τα ερωτήματα που θα μας μείνουν αμανάτι.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024