Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νew York Times : Οι δικαστές κατηγορούν την κυβέρνηση για προεκλογικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Νew York Times : Οι δικαστές κατηγορούν την κυβέρνηση για προεκλογικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Η θεσμική εκτροπή στην υπόθεση της Novartis απασχολεί πλέον και έγκριτα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times.

Η θεσμική εκτροπή στην υπόθεση της Novartis απασχολεί πλέον και έγκριτα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times.

Η εφημερίδα, αναμεταδίδοντας τηλεγράφημα του Associated Press, δημοσιεύει τις καταγγελίες των δικαστών και εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης για παρέμβαση στο έργο τους, σχολιάζοντας ότι ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2019 και τα ζητήματα διαφθοράς βρίσκονται στην προεκλογική του ατζέντα.

Αφήνοντας να εννοηθεί αυτό που όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον, ότι δηλαδή η λάσπη κατά των πολιτικών αντιπάλων θα αποτελέσει βασικό όπλο του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα, στο δημοσίευμά τους οι New York Times αναφέρουν πως κορυφαίοι έλληνες δικαστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει σε μεγάλη δικαστική υπόθεση εν όψει εκλογών αργότερα μέσα στη χρονιά, καθώς τα θέματα διαφθοράς είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

Η εφημερίδα περιγράφει ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση για το ενδεχόμενο σειρά κορυφαίων πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας να εμπλέκονται σε σκάνδαλο δωροληψίας από τη Novartis, στέλεχος της κυβέρνησης παρεμβαίνει με βάναυσο τρόπο.

Συγκεκριμένα, οι New York Times υπογραμμίζουν ότι ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατηγορεί μέσω αναρτήσεων στα social media τους εισαγγελείς για αργούς ρυθμούς στην εξέταση της υπόθεσης και μάλιστα ότι κατονομάζει και δικαστικούς – κλειδιά που έχουν αναλάβει την διερεύνησή της.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατηγορεί την κυβέρνηση για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση για έλλειψη σεβασμού στην συνταγματική πρόβλεψη της διάκρισης των εξουσιών, υπογραμμίζει η έγκριτη εφημερίδα.

Αντί άλλου σχολίου, το δημοσίευμα καταλήγει με εύγλωττο τρόπο: ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μέσα στο 2019 αντιμέτωπος με εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές κάλπες, καθώς επίσης και τις ευρωεκλογές.

Αν και το δημοσίευμα δεν επεκτείνεται περισσότερο, είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Αλέξη Τσίπρα εν όψει οποιασδήποτε από τις πάρα πάνω κάλπες, και άρα θα ήταν ασφαλές να υποθέσει ακόμη και ο διεθνής Τύπος ότι ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένου και της λάσπης κατά αντιπάλων μέσω παρεμβάσεων σε δικαστικές υποθέσεις για να μειώσει έστω τις απώλειες για το κόμμα του.

Αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναλυθεί στη βάση της πολιτικής διαμάχης, ωστόσο αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι το δημοσίευμα των New York Times υπογραμμίζει την ουσία της καταγγελίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελεών, ότι δηλαδή πρόκειται για θεσμική εκτροπή.

Είναι άλλωστε αυτό που καταγγέλλει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα social media σήμερα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μάλιστα την ανάρτηση και στην αγγλική γλώσσα, απευθυνόμενος στην διεθνή κοινή γνώμη.

«Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπληρώνει ότι «δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ τέλος όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Mitsotakis: Rule of law in Greece is under threat

ND attacks government over violation of judicial independence

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024