Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σχέδιο Μαξίμου για «μοντέλο Ισπανίας» με κυβέρνηση μειοψηφίας

Το σχέδιο Μαξίμου για «μοντέλο Ισπανίας» με κυβέρνηση μειοψηφίας

Η κυβέρνηση μπροστά στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η ίδια λόγω και της συμπόρευσης με τον... μακεδονομάχο υπουργό Άμυνας, προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι μετά την προαναγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝΕΛ θα συνεχίζουν να ασκούν τη διακυβέρνηση της χώρας με ψήφο ανοχής.

Η κυβέρνηση μπροστά στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η ίδια λόγω και της συμπόρευσης με τον… μακεδονομάχο υπουργό Άμυνας, προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή (εάν τελικά υπερψηφιστεί) καθώς είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να συνεχίσει ως μία κυβέρνηση που θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αναμένεται να στηρίζεται στην ψήφο των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ακόμη και αυτών που κατέχουν σήμερα υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση και θα αποχωρήσουν – μένει να δούμε πόσοι θα αποχωρήσουν από αυτούς- όταν θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ρίσκο του πρωθυπουργού

Το ρίσκο βέβαια για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι τεράστιο. Η λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», θα είναι στον «αέρα» με την προοπτική να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή ο βίος του ενώ ενδεχομένως να υπάρξει  αδυναμία να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο συγκεκριμένα νομοσχέδια στα οποία θα αντιδρούν τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής. Την ίδια στιγμή, ο δημόσιος τομέας θα «παραλύσει» καθώς όλοι θα έχουν την αίσθηση ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι ανοικτή.

Εκ των πραγμάτων το συγκεκριμένο σχέδιο για συγκρότηση και λειτουργία νέας κυβέρνησης μειοψηφίας χωρίς τη συμμετοχή σε αυτήν, των ΑΝΕΛ, εμπεριέχει πολλά ρίσκα για τον πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι και η πρόταση μομφής της ΝΔ που ετοιμάζεται θα καταψηφιστεί.

Μελετούν το «μοντέλο» της Ισπανίας

Εάν τελικά η κυβέρνηση οδηγηθεί στην αναγκαστική λύση της κυβέρνησης ανοχής, θα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό υπάρχουν κυβέρνησης ανοχής, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ισπανίας δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην ισπανική Βουλή (διαθέτει 84 από τις 350 έδρες), ωστόσο, στηρίζεται – μεταξύ άλλων – στην ανοχή των Podemos. Βέβαια, η διαφορά είναι ότι ο Σάντσεθ ορκίστηκε πρωθυπουργός αφού προηγουμένως είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Ραχόι.

Χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης σο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή οποίος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, – θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή».

Τι λέει το Μαξίμου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το Μαξίμου αρνούνται ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν δέχονται τον όρο «ανοχή» και μιλάνε για κυβέρνηση πλειοψηφίας με παράλληλη επισήμανση περί εξάντλησης της τετραετίας, σε μια χρονική στιγμή που τα σενάρια πρόωρων εκλογών, είτε τον Μάρτιο είτε τον Μάιο, κυριαρχούν.

Μόνο που βάσει του άρθρου 84 (παρ. 6), πρόταση εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση μπορεί να δοθεί και από 120 βουλευτές (τα 2/5 της Βουλής) με την προϋπόθεση ωστόσο αυτοί να αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί όντως να υπάρξει έγκριση μιας κυβέρνησης και από 120 βουλευτές, αν παρόντες είναι κατ’ ανώτατον 239, δηλαδή να απουσιάζουν εσκεμμένα τουλάχιστον 60.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής που σημείωσε ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. «Το Σύνταγμα δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα» τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024