Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πότε θα γίνουν εκλογές: Τα σενάρια, οι σχεδιασμοί, οι αστάθμητοι παράγοντες

Πότε θα γίνουν εκλογές: Τα σενάρια, οι σχεδιασμοί, οι αστάθμητοι παράγοντες

Γενικώς όλες οι Κυριακές της χρονιάς που μπήκε, εκτός από τις αργίες και τα «μπάνια του λαού» είναι… ύποπτες και είναι η απάντηση στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για το πότε θα στηθούν κάλπες

Μάλλον ως αποτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πείσει τους δημοσιογράφους, και την κοινή γνώμη, ότι αναζητά Κυριακή του Οκτωβρίου για να κάνει εκλογές.

Όλα τα σημάδια αποκλείουν να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι τότε, παρά το διακαή πόθο του Μαξίμου να εξαντλήσει την τετραετία και να φτάσει μέχρι τέλους προσπαθώντας να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα.

Η αλήθεια στα λόγια του πρωθυπουργού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ότι ψάχνει την κατάλληλη Κυριακή για να στήσει κάλπες. Τα σενάρια είναι ήδη πάνω – κάτω γνωστά. Είτε θα πάει μέχρι τον Μάιο μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, είτε θα εξαντλήσει τον πολιτικό του βίο στην κυβέρνηση είτε (από ατύχημα ή από κάποιο άλλο έκτακτο γεγονός) θα στήσει κάλπες πολύ νωρίτερα, Μάρτιο ή ακόμη και Φεβρουάριο.

Γενικώς όλες οι Κυριακές της χρονιάς που μπήκε, εκτός από τις αργίες και τα «μπάνια του λαού» είναι… ύποπτες και είναι η απάντηση στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για το πότε θα στηθούν κάλπες.

Μαδώντας τη μαργαρίτα των εκλογών αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε όσο τίποτε να εξαντλήσει το επόμενο εννιάμηνο.

Όμως, δε φαίνεται να είναι στο χέρι του, ίσως γιατί το χέρι αυτό το κρατούσε ο «θείος Πάνος» μιας και ο «μικρός Αλέξης» είχε τραυματιστεί και δεν μπορούσε να παίξει με το τρενάκι του.

Ολα κρίνονται σε 30 ημέρες;

Αλλά μια πιο παρατηρητική ματιά στα όσα συμβαίνουν και σε όσα λέγονται δημόσια ή κατ’ ιδίαν, δείχνουν ότι οι επόμενες 30 ημέρες θα κρίνουν πολλά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στην τελική ευθεία κύρωσής της από τη βουλή της ΠΓΔΜ και στις 15 Ιανουαρίου το αργότερο θα έχουν τελειώσει όλα. Εκτός αν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη για τον Ζόραν Ζάεφ, μια έκπληξη που θα «ανακούφιζε» πολλούς στην Ελλάδα αφού οι ευθύνες ενός ναυαγίου θα μεταφέρονταν στη γειτονική χώρα.

Αν η συμφωνία και οι συνταγματικές αλλαγές περάσουν η μπάλα έρχεται στο ελληνικό γήπεδο και η απόφαση για το πότε θα γίνει ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στα χέρια του πρωθυπουργού.

Όπως είπε, «δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτιο». Αφήνει όλα τα περιθώρια ανοικτά, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Θα επιθυμούσε π.χ. το Μαξίμου να συμβούν κάποια… αποπροσανατολιστικά γεγονότα που θα απασχολούν την κοινή γνώμη ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Βουλή ωσάν να είναι ένα απλό νομοσχέδιο.

Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου θέλουν να «κλειδώσουν» την πλειοψηφία των 151+ που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, θέλουν να φτιάξουν ένα περιβάλλον όπου οι βουλευτές του Ποταμιού π.χ. θα δώσουν θετική ψήφο.

Κι εδώ μπαίνει ξανά ο «παράγων Πάνος», τι θα κάνει δηλαδή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Θα φύγει από την κυβέρνηση μαζί με όλους τους βουλευτές του, θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση; Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα και τα σενάρια που μπλέκονται.

Απαξιωτικά ο πρωθυπουργός έχει πει για τον Καμμένο «και που να πάει να φύγει» ενώ προχθές είπε «ούτε ο Καμμένος δεν ανησυχεί, το έχει πάρει απόφαση». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο Τσίπρας απαξιώνει τον κυβερνητικό του εταίρο τώρα που φτάνουν στο τέλος της συνεργασίας του; Ότι έχει βρει άλλους βουλευτές για να τον στηρίξουν; Ή ότι είναι έτοιμος να πάει σε εκλογές, οπότε δεν έχει κανένα νόημα να ασχολείται με τους ΑΝΕΛ;

Εχει μια σιγουριά

Υπάρχει όμως και το σενάριο που λέει ότι ο Τσίπρας κατά το κοινώς λεγόμενο «έχει δεμένο τον γάιδαρό του». Δηλαδή εξασφαλισμένη την πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών κι εξασφαλισμένη τη στήριξη στην κυβέρνησή του. Πώς; Όχι με βουλευτές άλλων κομμάτων αλλά με αυτούς των ΑΝΕΛ. Δηλαδή να γίνει αυτό που περιέγραψε πρόσφατα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας: «Να σας θυμίσω ότι και στην Ισπανία υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία κυβέρνησε με επιτυχία. Κάτι τέτοιο προβλέπεται συνταγματικά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Με απλά λόγια να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, να μην ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά να μην ψηφίσουν και την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η οποία θα έχει την ανοχή των ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν είναι κυβέρνηση μειοψηφίας.

Και θα συνεχίσει να κυβερνά σα να μη συμβαίνει τίποτε και μέχρι ο κ. Τσίπρας αποφασίσει για το χρόνο των εκλογών.

Αλλωστε, κι άλλοι υπουργοί προετοιμάζουν το έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη: Ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ επεσήμανε ότι «η κυβερνητική συνεργασία όπως την ξέραμε, με τη μορφή που την ξέραμε, φτάνει στο τέλος της», προσθέτοντας με έμφαση, «από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ένα συνολικό σχεδιασμό και στο σχεδιασμό αυτό δεν περιλαμβάνονται πρόωρες εκλογές».

Ο δε Νίκος Παππάς στο news247 τόνισε ότι όταν τελειώσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στη γείτονα χώρα, τότε αναλογεί στην Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία. «Την ακριβή στιγμή θα την αποφασίσει ο πρωθυπουργός» ανέφερε για να προσθέσει πως το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πει στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση απορρίπτοντας μια πρόταση μομφής από τη ΝΔ, «κλείνει οποιαδήποτε συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (σ.σ. στήριξη και ανοχή στο κυβερνητικό πρόγραμμα).

Μακεδονομάχος εκ του ασφαλούς

Ετσι, ο Πάνος Καμμένος θα εμφανίζεται «μακεδονομάχος» εκ του ασφαλούς και θα προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι έμεινε σταθερός στις θέσεις του και δεν… ξεπουλήθηκε για κυβερνητικές θέσεις. Προφανώς και πρόκειται για φαρσοκωμωδία που στόχο έχει να διασωθεί πολιτικά.

Πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας είπε: «Η προσπάθεια στην οποία συμμετείχαμε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ήταν μια εθνική προσπάθεια (…) ήμασταν εκείνοι που με θυσίες στο κίνημά μας ήμασταν δίπλα σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο ελληνικός λαός θα προχωρήσει στην εκλογή της νέας κυβέρνησης μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

Αραγε τι σκέφτεται να πράξει θέλοντας να επιβιώσει κι ο ίδιος διότι γνωρίζει ότι στην επόμενη Βουλή αν δεν είναι κι αυτός δεν θα έχει ασυλία; Μήπως σκέφτεται να το κάνει «Κούγκι» καταγγέλλοντας τους πάντες στο γνωστό παιχνίδι συνωμοσιών που ξέρει να παίζει καλά; Μήπως θα προβεί σε αποκαλύψεις «καίγοντας» και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν τα πάντα.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024