Η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει τη φύλαξη σε Μετρό και ΗΣΑΠ
Ως αντάλλαγμα θα λάβει την παροχή δωρεάν μετακίνηση των ενστόλων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τη φύλαξη σταθμών του Μετρό και του ΗΣΑΠ αναμένεται να αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται κατά των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.
Ως αντάλλαγμα θα λάβει την παροχή δωρεάν μετακίνηση των ενστόλων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών «Κάρτες μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς του ένστολου προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ, προβλέπεται ότι ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει (αφού αναλάβει και την έκδοσή τους) στους αστυνομικούς προσωποποιημένες επαναφορτιζόμενες κάρτες με τις οποίες θα μετακινούνται δωρεάν σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει να διαθέσει το απαραίτητο ένστολο προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων συγκοινωνιακού έργου των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), όπως και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων αναγκαίων για το έργο του ΟΑΣΑ.
Μεταξύ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι η φύλαξη των σταθμών μετρό και ΗΣΑΠ, η ασφάλεια ιδιαίτερων σημείων του συγκοινωνιακού δικτύου, η αστυνόμευση λεωφορειολωρίδων και η υποστήριξη της λειτουργίας των γερανοφόρων οχημάτων του ΟΑΣΑ. Οι λεπτομέρειες και ο ακριβής αριθμός των ενστόλων που θα διατίθεται για την ασφάλεια των ΜΜΜ θα καθορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ΟΑΣΑ θα αποστέλλει ετησίως αναλυτικό αίτημα προς της ΕΛ.ΑΣ., με το οποίο θα παραθέτει τις ειδικότερες ανάγκες που έχει σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, που παρέχονται από την αστυνομία.
Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα καταρτίζει αναλυτικό πίνακα με το απαιτούμενο ένστολο προσωπικό. Η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ΕΛ.ΑΣ θα είναι κατ’ έτος ίση προς την αξία του αντιτίμου του συνόλου των μετακινήσεων του προσωπικού με τις κάρτες του ΟΑΣΑ.
Παλαιότερες εξαγγελίες ήθελαν τη φύλαξη να αναλαμβάνουν 200 άτομα της ΕΛ.ΑΣ., αντικαθιστώντας τους υφιστάμενους υπαλλήλους εταιρειών σεκιούριτι, οι οποίοι εκ του νόμου δεν έχουν πολλά περιθώρια παρέμβασης όταν σημειώνεται οποιοδήποτε περιστατικό. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ενστόλων θα καθορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ η παρουσία των υπαλλήλων σεκιούριτι μάλλον κρίνεται απαραίτητη.
Έτσι, ο προγραμματισμός θέλει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να δρουν «υποστηρικτικά» προς τους υπαλλήλους σεκιούριτι.
Οι ΣΤΑΣΥ έχουν ήδη δρομολογήσει την υπογραφή συμβάσεων με εταιρείες σεκιούριτι για τη φύλαξη των εγκαταστάσεών της για το 2019. Μέχρι πρότινος οι ΣΤΑΣΥ υπέγραφαν βραχυχρόνιες συμβάσεις με εταιρείες σεκιούριτι, αναμένοντας ουσιαστικά τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Εν αναμονή όμως της υπογραφής της σχετικής ΚΥΑ, το υπερταμείο (που διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες) ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ να προχωρήσει σε μακροχρόνια σύμβαση, η οποία και υπεγράφη με ετήσια διάρκεια για το σύνολο του 2019.
- Economist: Μετρά αντίστροφα ο χρόνος του private credit – Ορατή μια νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία;
- Γουέστ Χαμ – Λιντς Γιουνάιτεντ 2-4 πεν. (2-2 κ.α.): Πρόκριση «θρίλερ» στην 4άδα του FA Cup για τα «Παγώνια»
- Υποκλοπές: Πασχίζει η Σοφία Βούλτεψη να βγάλει καθαρό τον Γρ. Δημητριάδη και εκτίθεται
- Γλυφάδα: Χειροπέδες σε 3 άνδρες που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Τα επαγγέλματα που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει και οι νέοι που τα επιλέγουν
- Μιχαηλίδης: «Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε»
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 86-92: Δύσκολο «διπλό» για τους Μπλαουγκράνα πριν τον Παναθηναϊκό
- Ο Κιρ Στάρμερ δεν θέλει τον Κάνιε Γουέστ στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442