Παρατείνεται για έναν χρόνο ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται ο εξωδικαστικός µηχανισµός και δέχεται πλέον περισσότερες οφειλές στην αυτοµατοποιηµένη διαδικασία ύψους µέχρι 300.000 ευρώ.

Πέρα από τη διεύρυνση του µηχανισµού, εντός του πρώτου τριµήνου του 2019 αναµένεται νέα ρύθµιση για τα χρέη προς το ∆ηµόσιο, στο µοντέλο του εξωδικαστικού.

Στο τραπέζι του οικονοµικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται σχέδιο για ένα νέο γενικό σύστηµα ρύθµισης οφειλών προς Εφορία και Ταµεία, στα πρότυπα ενός «λάιτ» εξωδικαστικού, µε απλούς κανόνες και διαδικασίες.

Στόχος είναι να µπορέσουν να ρυθµίσουν όσοι αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, ενώ διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και πρόθεση να αποπληρώσουν.

Υπό επεξεργασία είναι απλοί κανόνες για όλους όσοι έχουν το εισόδηµα ώστε να καλύψουν το χρέος τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο να ελέγχεται η δυνατότητα αποπληρωµής από οποιαδήποτε φορολογητέα πηγή.

Ο αριθµός των δόσεων δεν αποκλείεται να συνδέεται µε το ύψος της οφειλής, τα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα ελέγχεται η ένταξη, όπως και το «διαθέσιµο εισόδηµα» του οφειλέτη.

Εξετάζεται, επίσης, να τεθεί πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ, ενώ προαπαιτούµενο θα είναι η εξόφληση τρεχουσών οφειλών. Η νέα ρύθµιση αναµένεται να υλοποιηθεί µέσω της πλατφόρµας του εξωδικαστικού, µε νέα εφαρµογή ειδικά διαµορφωµένη, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν µόνο µία φορά δικαίωµα υπαγωγής.

Τα νούμερα του εξωδικαστικού

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που ξεκινούν τη διαδικασία για ένταξη τους στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους υποβάλλουν τελικά την αίτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  από τις 58.894 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, αίτηση έχουν υποβάλει τελικά μόλις 5.904.

Εξ αυτών έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους μόλις 1.206 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Δηλαδή 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr