Τα πρώτα τους Χριστούγεννα στο Μάτι κάνουν οι κάτοικοι της πυρόπληκτης περιοχής προσπαθώντας, πέντε μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά, να σταθούν στα πόδια τους και να ατενίσουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Οι κάτοικοι της περιοχής που μετρά 100 νεκρούς μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, βιώνουν με τον δικό τους τρόπο τα Χριστούγεννα, περιμένοντας ταυτόχρονα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή και τους κατοίκους που έχουν απομείνει.

Πέντε μήνες μετά, και οι ελπίδες των πυρόπληκτων για ένα νέο ξεκίνημα έχουν σβήσει στις «στάχτες» που άφησε πίσω της πύρινη λαίλαπα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ζουν σε κατασκηνώσεις, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση έχει μείνει στα… λόγια.

Μικρά παιδιά θέλοντας να κρατήσουν την ελπίδα ζωντανή, βγήκαν δειλά δειλά από τα σπίτια τους την παραμονή των Χριστουγέννων για να πουν τα κάλαντα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αντίκρισαν έρημα σπίτια, χτύπησαν την πόρτα σε όσα διέκριναν πως υπήρχε ζωή.

Λίγες ημέρες πριν, τα «ΝΕΑ» είχαν μιλήσει με κατοίκους της περιοχής. Οσο περνούν οι μήνες σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ειδικά για όσους έχασαν τις κατοικίες τους στην πύρινη κόλαση, οι ανάγκες μεγαλώνουν ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης. Το τσουνάμι βοήθειας (από εταιρείες, συλλόγους, απλούς πολίτες κ.λπ.) που σηκώθηκε από την πρώτη στιγμή για τους πληγέντες στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής φαίνεται ότι αρχίζει να εξασθενεί.

«Ισως ο κόσμος νομίζει ότι βρήκαμε κάπως τον δρόμο μας. Δεν είναι έτσι. Δεν έχουμε σπίτια, δεν έχουμε ξαναβρεί καμία κανονικότητα και οι ανάγκες μας παραμένουν. Υπάρχουν ελλείψεις και ακόμα χρειαζόμαστε βοήθεια. Στο «σουπερμάρκετ» της κατασκήνωσης δεν ξέραμε πού να τακτοποιήσουμε τόσα προϊόντα που έρχονταν, αλλά τώρα αδειάζει σιγά σιγά. Τα καθαριστικά είδη, για παράδειγμα, εξαντλούνται» περιγράφει πυρόπληκτη, η οποία ζει στην Ε» Κατασκήνωση του Δήμου Μαραθώνα.

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας