Αβίαστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν για κάποιους άλλαξε προς το καλύτερο εφέτος η ζωή τους, αυτοί είναι όσοι κατάφεραν να βρουν δουλειά, να φύγουν από την ανεργία.

Πράγματι, για τα δεδομένα της κρίσης που βιώνουμε από το 2009, εφέτος υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός 111.221 ατόμων που βρήκε εργασία έστω και με χαμηλό μισθό, έστω και part time.

Σημασία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους έχει ότι μπήκαν στην αγορά εργασίας, ότι προστέθηκε κάποιο μικρό έστω εισόδημα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Αυτό μαρτυρούν τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Η ανεργία τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 18,6%, δύο μονάδες χαμηλότερα από το 20,8% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2017.

Το σύνολο των εργαζομένων με πλήρη ή μερική απασχόληση ήταν 3.879.461 άτομα. Αλλά ο αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να είναι εφιαλτικός αφού ξεπερνά τα 887.009 άτομα(!), εκ των οποίων το 60% είναι νέοι 20 έως 35 ετών.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι νέοι είναι μορφωμένοι – έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έχουν δεξιότητες – αλλά ακόμη και σήμερα οι συνθήκες που επικρατούν για όλους τους ανέργους και πολύ περισσότερο για αυτούς στην αγορά εργασίας είναι σκληρές, αν όχι άγριες. Για όλους τους ανέργους το 2018 αφήνει πικρή γεύση. Το ερώτημα είναι με ποια μέσα η πολιτεία και οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να ξεφύγουν από αυτό το μεγάλο αδιέξοδο.

Ενα βήμα αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο μισό για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Ενα δεύτερο βήμα είναι η επιδότηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για 6.000 προσλήψεις με ποσό έως 800 ευρώ τον μήνα ώστε να προσλάβουν πτυχιούχους με αυξημένα προσόντα, και ένα τρίτο βήμα είναι το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων στον δημόσιο τομέα με τον βασικό μισθό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Ασφαλώς τα προγράμματα αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κρίση, ούτε να κρατήσουν τους νέους στην πατρίδα τους.

Γι’ αυτό, ίσως, σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο οι επιχειρηματικοί φορείς, με πρώτο τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να δημιουργηθεί μια δυναμική στην οικονομία για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.

Οι σκέψεις και οι ευχές όλων μας για αυτά τα Χριστούγεννα είναι αφιερωμένες στους νέους και τους ανέργους…

 

Γράψτε το σχόλιο σας