Καλές ειδήσεις από την Ιταλία για την Κομισιόν. Ο διορθωμένος προϋπολογισμός πέρασε από τη Γερουσία, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε με την ΕΕ. Τον Ιανουάριο η Κομισιόν θα εξετάσει και πάλι την πορεία της ιταλικής οικονομίας.

Η  γερουσία της Ρώμης ενέκρινε την περασμένη νύχτα τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η διαδικασία ήταν ταχύτατη για να μην αναγκαστούν οι γερουσιαστές να γυρίσουν στο κοινοβούλιο και μετά τα Χριστούγεννα. Θα ακολουθήσει και μια επιπλέον έγκριση από την Βουλή, η οποία, όμως, θεωρείται δεδομένη, λόγω και της ευρύτατης πλειοψηφίας, της οποίας χαίρει η συμπολίτευση.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Η διαδικασία ήταν ταχύτατη, για να μην αναγκαστούν οι γερουσιαστές να γυρίσουν στο κοινοβούλιο και μετά τα Χριστούγεννα

Τώρα, η ιταλική κυβέρνηση πρέπει  εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα. Οι επενδύσεις για την επόμενη χρονιά μειώνονται κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Και το σύνολο των κοινωνικών μέτρων θα κοστίσει έντεκα δισεκατομμύρια και όχι δεκαέξι, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. Οι δε λεπτομέρειες για το ποιός έχει δικαίωμα να πάρει το «βασικό εισόδημα» για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους, όπως και να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, θα γίνουν γνωστές μόνον τον Ιανουάριο με ειδικό διάταγμα.

Η αντιπολίτευση του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» και της κεντροδεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια», με ηχηρές  διαμαρτυρίες, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνόησε επιδεικτικά το ρόλο του κοινοβουλίου, και ότι όλα εγκρίθηκαν χωρίς πραγματική συζήτηση. «Απειλείται η ίδια η Δημοκρατία», λέει η κεντροαριστερά, και υπενθυμίζει πως πριν αναλάβουν την κυβέρνηση, οι «πεντάστεροι» καταδίκαζαν τις «διαδικασίες εξπρές» και ζητούσαν απόλυτο σεβασμό στις δικαιοδοσίες της βουλής και της γερουσίας.

Περισσότερα τον Ιανουάρο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο υπερασπίζεται τμήματα του προϋπολογισμού

Αλλά από το κίνημα «Πέντε Αστέρων» απαντούν ότι μέχρι τώρα η κυβερνητική συμμαχία έχει εφαρμόσει πολλές από τις βασικές υποσχέσεις της. Ο αρχηγός του κινήματος και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, «διαφημίζει», κυρίως, την αποζημίωση πολιτών που έχασαν χρήματα λόγω κακοδιαχείρισης των τραπεζών, την πρόσληψη 12.000 σχολικών φυλάκων και καθαριστριών και την μείωση των κρατικών δαπανών για την άμυνα.

Η εφημερίδα Κοριέρε ντέ λα Σέρα, όμως, υπογραμμίζει ότι πολλά από τα μέτρα της «λίστας Ντι Μάιο», δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική έγκριση. Οι γιορτές αναμένεται να φέρουν λίγη ηρεμία στο όλο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αλλά τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει και πάλι αναλυτικά την πορεία της ιταλικής δημόσιας  οικονομίας.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr