Την μήνιν των διαδηλωτών επέσυραν ο εργατικός νόμος για την υπερωριακή απασχόληση και ο νόμος για την ίδρυση νέων δικαστηρίων

Χιλιάδες Ούγγροι πραγματοποίησαν αργά χθες το βράδυ πορεία διαμαρτυρίας προς το προεδρικό μέγαρο στη Βουδαπέστη, διαμαρτυρόμενοι για την επικύρωση την Πέμπτη από τον πρόεδρο της χώρας, Γιάνος Άντερ, εργατικού νόμου, ο οποίος χαρακτηρίζεται «νόμος δουλείας» από τους επικριτές του.

Η χθεσινή διαδήλωση αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ η αντιπολίτευση προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους, όταν το κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο αυτόν. Αυτός εισάγει, σύμφωνα με τους επικριτές του, συνθήκες δουλείας, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζομένους τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, υπερασπίστηκε χθες τη μεταρρύθμισή του αυτήν στον τομέα της απασχόλησης, δηλώνοντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό ότι σκοπός της είναι «απλώς να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο» και χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές.

«Αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματά τους δεν έχουν όρια» σχολίασε επίσης ο Ορμπάν αναφερόμενος και πάλι στους διαδηλωτές, οι οποίοι προέρχονταν πρώτη φορά από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης.

Εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση αυτή και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία, ενώ δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο Publicus και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι αιτιολογημένες.

Την μήνιν των διαδηλωτών επέσυρε και δεύτερος νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν, τον οποίον επικύρωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας την εβδομάδα αυτήν και αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων. Ο νόμος αυτός προβλέπει τη θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων, όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.

Ο Ορμπάν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Ορμπάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2010.

Οι διαδηλωτές χθες εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους και σε άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, να φύγει από τη Βουδαπέστη και να μεταφερθεί στη Βιέννη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr