Νέα σύννεφα και μάλιστα βαριά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνει η κλιμακούμενης έντασης ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Τούρκοι αξιωματούχοι εκτοξεύουν σχεδόν καθημερινά ευθείες απειλές εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας, με αιχμή το Αιγαίο, τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου, είναι φανερά ενοχλημένο και κατά γενική ομολογία το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό, με αποτέλεσμα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, να τοποθετείται, πιθανότατα, μετά τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού  με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαιτεί εξαιρετικά λεπτομερή σχεδιασμό και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μέσω εμπρηστικών δηλώσεων και μάλιστα σε τόσο υψηλούς τόνους.

Από την πλευρά της η Άγκυρα ωστόσο δεν φαίνεται να θέλει να εκτονώσει την κρίση, αφού ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απάντησε εκ νέου του Σάββατο στις δηλώσεις του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, σε ακόμα πιο επιθετικό ύφος.

«Όλοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ», είπε ο τούρκος ΥΠΑΜ και συνέχισε αναφέροντας: «Όλοι θα πρέπει να συγκρατηθούν. Αυτή την ειλικρινή συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας». Διαμήνυσε δε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι θα πρέπει να «μαζέψουν τα μυαλά τους» και να μην προκαλούν.

Σημειώνεται ότι  ο Χ. Ακάρ, πριν από την υπουργοποίησή του, υπήρξε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και απαντά δεύτερη φορά στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, μετά την πρώτη του αντίδραση, την Πέμπτη, όταν είχε ανταπαντήσει στον κ. Αποστολάκη ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».