«Η Ελλάδα είναι ένα ανάχωμα στην κλιμάκωση του εθνικισμού προς την Ευρώπη» δήλωσε ο έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε Δημήτρης Αβραμόπουλος από τον Βόλο όπου βρέθηκε ως ομιλητής σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκφραση του φαινομένου στην Ευρώπη.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις δυνάμεις που – όπως είπε – έχουν διολισθήσει στον λαϊκισμό και στην ανάγκη δημιουργίας μίας κοινωνικής Ευρώπης. «Περισσότερο από την οικονομική κρίση, αυτό που δοκιμάζει τα θεμέλια της Ε.Ε είναι το προσφυγικό ζήτημα, γιατί πάνω εκεί επένδυσαν οι λαϊκιστικές δυνάμεις και σήμερα αμφισβητούν ευθέως τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στήθηκε η Ευρώπη, δηλαδή της αλληλεγγύης και της ευθύνης» τόνισε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την πορεία του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ε.Ε, είπε ότι η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις πριν κάποια χρόνια, ενώ τόνισε ότι παρότι η Ε.Ε δίδει βοήθεια προς τις χώρες, «η ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος είναι καθαρά εθνική».

Μιλώντας για την εμφάνιση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τα πρώτα χρόνια των μεταναστευτικών ροών η χώρα και ο ελληνικός λαός έστειλαν μηνύματα ανθρωπισμού προς όλο τον κόσμο.

Η κοινή ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων

Επίσης, αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης του προβλήματος ο έλληνας επίτροπος της Ε.Ε είπε ότι η χώρα διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρόβλημα, τονίζοντας βέβαια ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη, κυρίως στα νησιά.

«Ελπίζω πως ο χειμώνας που έρχεται δεν θα μας δώσει τις δραματικές εικόνες που είχαμε πριν από τρία χρόνια. Δεν αποτελεί τιμή για τη χώρα να στέλνουμε τέτοιες εικόνες» είπε.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους σχεδιασμούς της Ε.Ε πάνω στα ζητήματα της διαχείρισης των συνόρων, λέγοντας ότι υπάρχει η φιλοδοξία να δημιουργηθεί κοινή ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Τέλος, ο επίτροπος της Ε.Ε αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση με το ποσό των 340 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, και υποστήριξε πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr