Ένας από τους λόγους που καταλαβαίνουμε ότι… ήρθαν Χριστούγεννα -πέραν του ημερολογίου- είναι ποιος άλλος; Βλέπουμε -όχι μόνο μια φορά- την ταινία «μόνος στο σπίτι» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες (σ.σ επίσης  βομβαρδιζόμαστε με το «all i want for Cristmas is you» ΣΥΝΕΧΕΙΑ από ΟΛΟΥΣ τους ραδιοφωνικούς σταθμούς).

Ας μείνουμε στο πρώτο. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, δεν είναι άλλο από τους δύο ληστές, οι οποίοι προσπαθούν να μπουν στο σπίτι του μικρού Κέβιν, όμως η βλακεία τους σε συνδυασμό με την εξυπνάδα του λιλιπούτειου πρωταγωνιστή, δημιουργεί ένα σουρεαλιστικό και αστείο (εξαρτάται η ηλικία που το βλέπεις) σκηνικό!

Θα αναρωτιέστε -και πολύ σωστά- γιατί αναφέρουμε όλα τα παραπάνω… Σίγουρα, όλοι έχουμε σκεφτεί: Δεν μπορεί να υπάρχουν στην πραγματικότητα άνθρωποι τόσο βλάκες, όσο οι ληστές της ταινίας.

Και κάπου εδώ εισάγεται το θέμα μας: Υπάρχουν!

Δεν ξέρουμε αν είναι πολλοί, όμως σίγουρα είναι ένας!

Πρόκειται για κάποιον άνθρωπο, ο οποίος επιχείρησε να ληστέψει τη βορειότερη τράπεζα του κόσμου, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στον Αρκτικό Ωκεανό.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που διαπράττεται ένοπλη ληστεία στο αρχιπέλαγος αυτό, στον Βόρειο Πόλο – μια ληστεία που ήταν προφανώς εξ αρχής καταδικασμένη να αποτύχει.

Οι πιθανότητες επιτυχίας του επίδοξου «Μπουτς Κάσιντι της Αρκτικής» ήταν ουσιαστικά μηδενικές. Ο λόγος; Στο Λονγκγέαρμπγεν των 2.000 κατοίκων όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και το αεροδρόμιο είναι η μοναδική «πύλη εξόδου» που έχουν.

Συνολικά στο αρχιπέλαγος ζουν 3.000 άνθρωποι και άλλες τόσες πολικές αρκούδες. Αυτήν την περίοδο του έτους, ο ήλιος δεν ανατέλει ποτέ στα νησιά και η θερμοκρασία πέφτει μέχρι και στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Προφανώς ο ληστής συνελήφθη αστραπιαία, αφού μάλλον δεν είχε υπολογίσει πως δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής από το αραιοκατοικημένο, παγωμένο νησί, ενώ φυσικά δεν είχε κάπου να κρυφτεί.

«Είχαμε μια ένοπλη ληστεία γύρω στις 10.40 το πρωί. Ένας ένοπλος άρπαξε ένα χρηματικό ποσό. Συνελήφθη πολύ γρήγορα» στο κέντρο της πόλης Λονγκγέαρμπγεν, της πρωτεύουσας του νησιού Σπιτσβέργη, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη.

Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη, ούτε το ποσό που κατάφερε να πάρει από την τράπεζα. Τα χρήματα βρέθηκαν επάνω του.

Στη συνέχεια, η αστυνομία διευκρίνισε ότι επρόκειτο για κάποιον αλλοδαπό που επισκεπτόταν το αρχιπέλαγος. Έχει μεταφερθεί στο Τρόμσε, στην ηπειρωτική Νορβηγία, προκειμένου να ανακριθεί και να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.