
Κατάθεση και απολογισμός ζωής
Εβδομήντα πέντε χρόνια θητείας στην ποίηση συμπλήρωσε εφέτος ο Τίτος Πατρίκιος, από τους κορυφαίους ποιητές μας της πρώτης μεταπο-λεμικής γενιάς. Ο δεύτερος ογκώδης τόμος των Απάντων του συνιστά, όπως και ο πρώτος που κυκλοφόρησε πέρυσι, μαθητεία εποχής αλλά και εκ βαθέων κατάθεση ψυχής
Με την έκδοση αυτού του δεύτερου τόμου των Απάντων του Τίτου Πατρίκιου οι νεότεροι ιδίως αναγνώστες σχηματίζουν πλήρη εικόνα του έργου του. Εργου εντυπωσιακού σε εύρος και ποιότητα όπου αποτυπώνονται τα πάθη, οι ελπίδες και οι διαψεύσεις του μεταπολεμικού κόσμου μέσα από την προσωπική περιπέτεια του ποιητή που έζησε το παρόν με τα μάτια πάντοτε στραμμένα προς το μέλλον. Με την ένταση και το πάθος της στιγμής αλλά και απολογιστικά, με ελαφρά μελαγχολία, η οποία όμως δεν αναιρεί την κατάφασή του στη ζωή που καθαυτή έχει τη δύναμη να αφήνει πίσω της το σκοτεινό πρόσωπο της Ιστορίας.
Η ατομική του περιπέτεια είναι άρρηκτα δεμένη με την περιπέτεια της γενιάς του, γενιάς του Εμφυλίου και του μεταπολεμικού δράματος. Το δράμα αυτό ο Πατρίκιος το αποτιμά – για να το ξεπεράσει. Και μπορεί το παρελθόν να μην ακυρώνεται αλλά δεν αναιρεί το παρόν, που κυριαρχεί κι αυτό στην ποίησή του συμπυκνώνοντας τον χρόνο. Σ’ αυτό το διαρκές παρόν κινείται και ο αναγνώστης, στο περιβάλλον των μεταπολεμικών πόλεων, που ο ποιητής το οικειοποιείται με αφηγηματικό οίστρο, αλλά και μπρεχτική οικονομία, μεταμορφώνοντάς το σε αληθινή τέχνη: από τις αναμνήσεις της εξορίας, της Αθήνας της Κατοχής και του Εμφυλίου ως τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις από όπου περνάμε κι εμείς επαναλαμβάνοντας νοερά το δικό του μεγάλο ταξίδι.
- Παραίτηση του πρωθυπουργού της Μολδαβίας Μοντεάνου στη δίνη σκανδάλων
- Πορτογαλία: 9 τραυματίες στις δασικές πυρκαγιές – Ζητά ενισχύσεις από Ευρώπη και Μαρόκο
- Το Πράσινο Ακρωτήριο είναι εδώ: Ισοφάρισε την Αργεντινή, έσωσε τετ-α-τετ του Μέσι ο Βοζίνια! (vids)
- Περού: Ανακηρύχθηκε και τυπικά εκλεγμένη πρόεδρος η Κέικο Φουχιμόρι
- Νέο απίθανο γκολ ο Μέσι, ξανά… βροχή τα ρεκόρ! (vids, pics)
- Ιράν: Το αεροπλανοφόρο Charles-De-Gaulle αναχώρησε από τη Μέση Ανατολή και επιστρέφει στην Τουλόν

