Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί κανένας δεν μιλάει πια για Grexit;

Γιατί κανένας δεν μιλάει πια για Grexit;

Σε όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν μεγάλη ευθύνη και η FIFA και η UEFA: αν είχαν κάνει πράξη το σχέδιο που είχαν παρουσιάσει προ διετίας, όταν τοποθέτησαν την περίφημη Επιτροπή Παρακολούθησης και τον Πετρ Φούσεκ ως τοποτηρητή, όλα θα ήταν καλύτερα

Οι διαιτητές αποφάσισαν να απέχουν αυτό το Σαββατοκύριακο – το κάνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου τους Θανάση Τζήλου. Η χθεσινή τους απόφαση πάρθηκε με μια συζήτηση διαμέσου τηλεφώνων. Η ιδέα της αποχής, μου λένε, ανήκε στον διεθνή Τάσο Σιδηρόπουλου που πρότεινε να γίνει η συμβολική αυτή διαμαρτυρία. Μπήκαν μπροστά οι διεθνείς – την απόφαση κοινοποίησε στην ΕΠΟ ο Τάσος Παπαπέτρου, ενώ όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε και κάμποση σύγχυση: αρχικά μάλλον είχαν ξεχάσει ότι χθες υπήρχαν παιχνίδια Κυπέλλου. Τελικά αποφάσισαν να διευθύνουν τα χθεσινά ματς και να απέχουν από το Σαββατοκύριακο.

Κουρτίνα
Η διαμαρτυρία έχει κάτι παράξενο. Η ΕΠΟ και ο αρχιδιαιτητής Περέιρα, που έχει συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των διαιτητών στις 4 Ιανουαρίου, δηλώνουν πως δεν ήθελαν την αποχή, αλλά μοιάζει να την ευλόγησαν πίσω από την κουρτίνα! Γιατί; Προφανώς και ο Περέιρα και η ΕΠΟ νιώθουν ότι κατηγορούνται πως δεν κάνουν τίποτα για τη διαιτησία και θεωρούν την αποχή των διαιτητών κάποιου τύπου παρέμβαση. Αλλωστε από την άφιξη του Σταύρου Κοντονή στο υφυπουργείο Αθλητισμού και έπειτα, παρέμβαση θεωρείται μόνο η διακοπή του πρωταθλήματος! Κάθε χρόνο το πρωτάθλημα διακόπτεται για λόγους συμβολικούς: πέρυσι είχε σταματήσει μετά το ντου του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα. Είχαν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι συμβολικές διακοπές; Κανένα απολύτως. Διότι τίποτα δεν φτιάχνει όταν διαρκώς το διακόπτεις: η διακοπή γίνεται σαν μέρος του τελετουργικού, ολοκληρώνεται και όλοι πάνε παρακάτω. Το θέμα είναι ότι πάνε στο πουθενά και δεν το έχουν καταλάβει.

Ευθύνη
Σε όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν μεγάλη ευθύνη και η FIFA και η UEFA: αν είχαν κάνει πράξη το σχέδιο που είχαν παρουσιάσει προ διετίας, όταν τοποθέτησαν την περίφημη Επιτροπή Παρακολούθησης και τον Πετρ Φούσεκ ως τοποτηρητή, όλα θα ήταν καλύτερα. Αλλά προτίμησαν και στο ποδόσφαιρο να κάνουν την Ελλάδα πειραματόζωο προχωρώντας σε κινήσεις που μπορεί και να έκαναν τα πράγματα χειρότερα.

Πρόγραμμα
Επειδή ο καιρός περνάει και λίγοι θυμούνται τι είχε γίνει μετά την τελευταία παρέμβαση της UEFA θα ήθελα να το υπενθυμίσω. Στις 30 Ιουνίου του 2017, στη Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας εμφανίστηκε μια αντιπροσωπεία της FIFA που απαίτησε μια σειρά από καταστατικές αλλαγές και στην ΕΠΟ και στη διαιτησία. Αυτό που τότε αποφασίστηκε ήταν ο απόλυτος περιορισμός των εξουσιών όποιου κερδίσει τις εκλογές, που ήταν στο πρόγραμμα.

Ξένους
Επειτα από εκείνες τις αποφάσεις το ΔΣ της ΕΠΟ έχασε το δικαίωμα να τοποθετεί αρχιδιαιτητές – αποφασίστηκε να τους ορίζει η FIFA που θα τοποθετήσει ξένους και μάλιστα τρεις. Η ΚΕΔ έπρεπε να στεγαστεί εκτός ομοσπονδίας και σε αυτή δεν θα υπήρχαν πια παράγοντες και έλληνες αρχιδιαιτητές – ούτε ένας! Οι πρόεδροι των Ενώσεων θα έχαναν τη δυνατότητα να εκλέγονται στο ΔΣ της ομοσπονδίας, αφού δεν μπορεί να είναι και πρόεδροι Ενώσεων και μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Η ΕΠΟ δέχτηκε τότε τη δημιουργία μιας Επιτροπής, που θα ρυθμίζει τα ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και θα στελεχώνεται στην πλειοψηφία της από ανθρώπους της Σούπερ Λίγκας με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τέλος, αποφασίστηκε η νέα διοίκηση της ΕΠΟ να εποπτεύεται από μια επιτροπή που θα αποτελείται από άτομα που θα πληρώνονται από την UEFA και τη FIFA, ώστε να μην έχουν καμία απολύτως εξάρτηση από την ομοσπονδία. Η ΕΠΟ είχε δεχτεί ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής να παρακολουθεί, αν θέλει, ακόμα και τα διοικητικά συμβούλια και να λειτουργεί ως ένα είδος υπερεπόπτη: θα μπορεί να εισηγηθεί στη FIFA ακόμα και την καρατόμηση εκλεγμένων συμβούλων ή και του ίδιου του προέδρου αν το έκρινε απαραίτητο! Η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ του να τεθεί η ομοσπονδία σε επιτροπεία και το έκανε για έναν λόγο: για να μη συμβεί το Grexit το οποίο οι επιτετραμμένοι της FIFA είχαν εισηγηθεί στον Τζιάνι Ινφαντίνο. Πριν η Συνέλευση αρχίσει, ο Νοντάρ Αχαλκάτσι, εκπροσωπώντας τη FIFA, στις δηλώσεις που είχε κάνει είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως το Grexit είναι προ των πυλών, αν δεν περάσουν οι προτεινόμενες αλλαγές. Πέρασαν όλες, αλλά οι μισές δεν εφαρμόστηκαν!

Κάποιος
Η ΚΕΔ δεν έφυγε ποτέ από την ομοσπονδία κι αργά αλλά σταθερά γέμισε Ελληνες. Η Επιτροπή Παρακολούθησης δέχτηκε ακόμα και την απόλυση του μέλους της ΚΕΔ, του Γιάννη Τσαχειλίδη, που η FIFA τοποθέτησε. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου καπελώθηκε. Ο Περέιρα, όχι μόνο δεν πρόσφερε τίποτα, αλλά φέρνοντας ξένους διαιτητές μετά το περσινό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα, μεγάλωσε την καχυποψία προς το πρόσωπο των ελλήνων διαιτητών, που δεν τοποθετεί στα ντέρμπι, χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Είναι κακοί; Ή είναι ανέντιμοι; Εχω την περιέργεια αν στη Συνέλευση της 4ης Ιανουαρίου κάποιος διαιτητής θα το ρωτήσει.

Μεροκάματο
Ποια είναι η μόνη διαφορά σε σχέση με όσα συμβαίνουν μετά το 2015, όταν το κράτος ουσιαστικά ακύρωσε το αυτοδιοίκητο; Οτι σήμερα κανείς δεν μιλάει για Grexit – κι αυτό είναι παράξενο μεν, πλην όμως όχι ανεξήγητο. Οι ξένοι που έχουν έρθει (πρώτος από όλους ο αρχιδιαιτητής μας και οι πολλοί συνεργάτες του) αμείβονται με μισθούς που πληρώνονται για αρχιδιαιτητές μόνο στο Ντουμπάι κι αυτό το μεροκάματο υπερασπίζονται. Αν αύριο η FIFA έβγαζε την Ελλάδα από τις τάξεις της, όλοι αυτοί θα μας άφηναν και θα έφευγαν – πρώτα από όλα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν. Θα πλήρωνε η ΕΠΟ 22 χιλιάρικα τον Περέιρα χωρίς το χαρτζιλίκι από τη FIFA και την UEFA; Ούτε για αστείο: πού άλλωστε να τα βρει; Ο Περέιρα, ο Φούσεκ και οι υπόλοιποι τρέμουν μη χάσουν τα χρήματά τους και δεν θέλουν να υπάρξει στη FIFA καμία απολύτως συζήτηση για το άλυτο ελληνικό πρόβλημα. Διότι γνωρίζουν πως έχουν γίνει τόσα τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που είναι να απορείς πώς δεν μας έχουν διώξει ακόμα!

Τίποτα
Αυτοί υπερασπίζονται θέσεις και αμοιβές και καλά κάνουν. Απλά αναρωτιέμαι πού είναι όλοι εκείνοι που για είκοσι χρόνια, κάθε φορά που προέκυπτε κάτι, μας εξηγούσαν πόσο απαραίτητο είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο το Grexit! Πού είναι άραγε οι σκληροί υφυπουργοί που απειλούσαν τους πάντες. Πού είναι οι παλιοί ποδοσφαιριστές που μας έδειχναν τον αποτροπιασμό τους για το ποδόσφαιρο. Πού είναι όλοι εκείνοι που κάποτε έσκουζαν πως μόνο μια σκληρή τιμωρία θα δημιουργήσει συνθήκες αναγέννησης του ποδοσφαίρου μας. Νομίζω όλοι αυτοί απλά περιμένουν να δουν τον ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και τίποτα άλλο.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024