Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν ειδικό εξοπλισμό στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, μετά το χάος που προκάλεσαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν πτήσεις και να εγκλωβιστούν για ώρες χιλιάδες επιβάτες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει την αστυνομία του Σάσεξ να εντοπίσει τους δράστες. Το αεροδρόμιο, στο οποίο σήμερα επικράτησε χάος, παραμένει κλειστό και είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αεροδρομίου, Στιούαρντ Ουίνγκεϊτ δήλωσε, σύμφωνα με το Sky News, ότι «δυστυχώς το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό ως αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας». Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέυλινγκ ανακοίνωσε προσωρινή άρση περιορισμών στις νυχτερινές πτήσεις σε άλλα αεροδρόμια στη Βρετανία, μέτρο που έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση του Γκάτγουικ.

Οι πτήσεις με προορισμό το Γκάτγουικ, το οποίο βρίσκεται νότια του Λονδίνου και είναι το δεύτερο σημαντικότερο αεροδρόμιο της Βρετανίας μετά το Χίθροου, αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία προς τα αεροδρόμια άλλων πόλεων. Το Γκάτγουικ είναι το όγδοο αεροδρόμιο της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων και εξυπηρετεί περισσότερους από 228 προορισμούς σε 74 χώρες, με 45 εκατομμύρια επιβάτες ετήσια κίνηση.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, τα drone δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κοντά σε αεροπλάνα ή αεροδρόμια και το ύψος στο οποίο πετούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 122 μέτρα.