Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βραβευμένος δημοσιογράφος του Spiegel παραποιούσε επί χρόνια τα ρεπορτάζ του

Βραβευμένος δημοσιογράφος του Spiegel παραποιούσε επί χρόνια τα ρεπορτάζ του

Ο 35χρονος Κλάας Ρελότιους τιμήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με το βραβείο του Ρεπόρτερ της Χρονιάς, για ένα άρθρο του με θέμα τους νεαρούς Σύριους οι οποίοι υποκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα τους το 2011

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε σήμερα ότι ένας από τους δημοσιογράφους του, ο οποίος μάλιστα έχει βραβευτεί για τη δουλειά του, διαστρέβλωνε εδώ και πολλά χρόνια τα ρεπορτάζ του.

Ο 35χρονος Κλάας Ρελότιους τιμήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με το βραβείο του Ρεπόρτερ της Χρονιάς, για ένα άρθρο του με θέμα τους νεαρούς Σύριους οι οποίοι υποκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα τους το 2011.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες ενός άλλου δημοσιογράφου, με τον οποίο είχε συνεργαστεί για ένα ρεπορτάζ στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, παραδέχτηκε τελικά ότι «επινόησε» δηλώσεις και γεγονότα τα οποία δεν είδε ποτέ.

Συνολικά, τουλάχιστον 14 άρθρα του είχαν παραποιηθεί: μεταξύ αυτών, εκείνο για έναν Υεμενίτη που έμεινε επί 14 χρόνια, χωρίς λόγο, στη φυλακή του Γκουαντάναμο, και ένα άλλο για τον Κόλιν Κάρπερνικ, τον Αμερικανό αθλητή που γονάτιζε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες. Ο Ρελότιους ισχυριζόταν ότι είχε πάρει συνέντευξη από τους γονείς του.

Στο εκτενές άρθρο της που έχει τον τίτλο «Το Spiegel αποκαλύπει την απάτη που έγινε μέσα στο σπίτι του», η διεύθυνση του περιοδικού -ενός από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία- δηλώνει «σοκαρισμένη» από την υπόθεση αυτή. Πολύ περισσότερο που το περιοδικό έχει μια εσωτερική υπηρεσία επαλήθευσης των στοιχείων για όσα γράφουν οι ρεπόρτερ του.

«Είμαι άρρωστος και χρειάζομαι βοήθεια» ήταν η δικαιολογία που προέβαλε ο Ρελότιους, ο οποίος παραιτήθηκε την Κυριακή.

Ο δημοσιογράφος αρχικά συνεργαζόταν με το Spiegel και με άλλα έντυπα ως ανεξάρτητος. Εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού στο Αμβούργο πριν από ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με το Spiegel, περίπου 60 ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευτεί στο έντυπο ή στον ιστότοπό του. Το περιοδικό θα προχωρήσει τώρα σε εσωτερική έρευνα για να κατανοήσει πώς κατάφερε να περάσουν ως έγκυρα αυτά τα διαστρεβλωμένα άρθρα.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024