PwC : Η Βρετανία υποχωρεί στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 αναμένεται να ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ αυτός της Γαλλίας θα φθάσει το 1,7% και εκείνος της Ινδίας το 7,6%.
Η οικονομία της Βρετανίας κινδυνεύει να υποχωρήσει από την πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει μεγέθους στην έβδομη την επόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ινδίας να οδεύουν να την ξεπεράσουν, εκτίμησε η εταιρεία PwC.
Η PwC προβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 θα ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ — ο υπολογισμός της βασίζεται στην υπόθεση ότι θα αποφευχθεί το σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Μαρτίου — ενώ αυτός της Γαλλίας θα φθάσει το 1,7% και εκείνος της Ινδίας το 7,6%.
«Το ΗΒ και η Γαλλία συχνά εναλλάσσονταν ως προς το ποια έχει τη μεγαλύτερη οικονομία, αλλά η άτονη ανάπτυξη στο ΗΒ το 2018 και ξανά το 2019 πιθανόν θα ανατρέψει την ισορροπία προς όφελος της Γαλλίας», εξήγησε ο Μάικ Τζέικμαν, οικονομολόγος της PwC.
Η δυναμική της Ινδίας
Η κατάταξη βασίζεται στο μέγεθος των εθνικών οικονομιών αποτιμημένο σε αμερικανικά δολάρια.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας επιβραδύνθηκε, ενώ η αξία της λίρας υποχώρησε αισθητά, μετά την απόφαση που πήραν οι πολίτες της με το δημοψήφισμα του 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ.
«Η Ινδία είναι η χώρα με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με τεράστιο πληθυσμό, ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία κα μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική λόγω του χαμηλού αρχικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της», επισήμανε ο Τζέικμαν.
«Είναι ουσιαστικά βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης βάσει ΑΕΠ τις ερχόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.
Η PwC αναμένει η Ινδία να ανέβει στην πέμπτη θέση τη νέα χρονιά από την έβδομη και η Γαλλία να παραμείνει στην έκτη.
- Ουκρανία: Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων με drones κατά του Κιέβου
- Λίβανος: Σειρά νέων ισραηλινών επιδρομών στον νότο – Ενας νεκρός
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)
















![Ράλι στα ακίνητα – Οι ακριβές και φθηνές περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/athina-athens-akinita-realestate-eurokinissi-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442