Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θρίλερ με το Brexit: Πρόταση μομφής ο Κόρμπιν - Όχι σε νέο δημοψήφισμα η Μέι

Θρίλερ με το Brexit: Πρόταση μομφής ο Κόρμπιν – Όχι σε νέο δημοψήφισμα η Μέι

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος προανήγγειλε ότι θα προβεί σε αυτή την περισσότερο συμβολική κίνηση που δεν έχει όμως ουσιαστικό χαρακτήρα.

Νέα τροπή παίρνει το θρίλερ του Brexit μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την οποία θα υποβάλλει ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, κατέθεσε σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την άρνησή της τελευταίας να διεξαχθεί πριν από τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση που οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν επί της πρότασης δυσπιστίας, η Μέι δεν αναμένεται να καθαιρεθεί ή να παραιτηθεί ακόμα και σε περίπτωση που ηττηθεί. Η απόφαση εκ της διαδικασίας εναπόκειται στην κυβέρνηση.

«Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε σχεδόν έναν μήνα πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για ένα ζήτημα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Κόρμπιν, αναφερόμενος στην απόφαση της Μέι να διεξαχθεί η ψηφοφορία για το Brexit μετά τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου. «Επομένως, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να οργανωθεί αυτή η ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα, καταθέτω μια πρόταση που τιτλοφορείται »Αυτή η Βουλή δεν έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό»», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι τόνισε ότι προτίθεται να προγραμματίσει εκ νέου την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit την εβδομάδα που ξεκινά τη 14η Ιανουαρίου.

«Πολλά μέλη αυτού του σώματος ανησυχούν, καθώς πρέπει να πάρουμε σύντομα μια απόφαση» σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσει η συζήτηση την εβδομάδα που ξεκινά την 7η Ιανουαρίου και να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα» συμπλήρωσε η ίδια.

Μετά από την δυσκολότερη εβδομάδα της θητείας της, η Τερέζα Μέι ενημερώνει το απόγευμα την Ολομέλεια της Βουλής για τα όσα διαμείφθηκαν στις Βρυξέλλες και την απόφασή της να διαπραγματευθεί έως την τελευταία στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tο δημοψήφισμα θα προκαλέσει βαθύ πλήγμα στην δημοκρατική νομιμότητα και θα κλονίσει, περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα» δήλωσε πριν τη συνεδρίαση της Βουλής η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Τερέζα Μέι άσκησε επίσης δριμεία επίθεση κατά των πρώην πρωθυπουργών Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι με τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν την προσπάθεια της να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες στο θέμα του «backstop», δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία για όσο θα διαρκέσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times με δεδομένη την άρνηση των Ευρωπαίων ηγετών να επαναδιαπραγματευθούν την υπογεγραμμένη από τις δύο πλευρές, συμφωνία, η πρωθυπουργός πιέζεται από ομάδα υπουργών να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ως έχει. Πρόταση που απορρίπτει η Τερέζα Μέι, η οποία πιστεύει πως βλέποντας το αδιέξοδο και υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, οι Βρυξέλλες θα ομονοήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία διάρκειας του backstop.

Υπέρ του δημοψηφίσματος τάσσονται τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, η συντριπτική πλειοψηφία του Εργατικού Κόμματος, πλην της ηγεσίας του και μεγάλος αριθμός των βουλευτών της συμπολίτευσης. Το επιχείρημά τους είναι ότι δυόμιση χρόνια μετά το πρώτο δημοψήφισμα οι πολίτες γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει ένα άναρχο brexit και αυτή το φορά θα αποφανθούν με την λογική κι όχι με το θυμικό τους.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024