Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει ο Κοτζιάς: Ζητά δέσμευση Τσίπρα για έλεγχο μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας

Επιμένει ο Κοτζιάς: Ζητά δέσμευση Τσίπρα για έλεγχο μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς μίλησε συγκεκριμένα για τρία υπουργεία. Του Εθνικής Άμυνας, στο οποίο προΐσταται ο Πάνος Καμμένος, του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του Μακεδονίας – Θράκης, με το τελευταίο ειδικά να προκαλεί εντύπωση, αφού ουδέποτε έχει μπει στη δημόσια συζήτηση.

Τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων όλων των Υπουργείων ζήτησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν φέρει σχετική ρύθμιση δεν θα ψηφίσει το σχετικό κομμάτι του Προϋπολογισμού.

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς μίλησε συγκεκριμένα για τρία υπουργεία. Του Εθνικής Άμυνας, στο οποίο προΐσταται ο Πάνος Καμμένος, του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του Μακεδονίας – Θράκης, με το τελευταίο ειδικά να προκαλεί εντύπωση, αφού ουδέποτε έχει μπει στη δημόσια συζήτηση.

«Πιστεύω βαθιά ότι η πιο πάνω αρχή πρέπει να ισχύσει για κάθε είδους »απόρρητα κονδύλια». Εάν ήταν δυνατό, και έγινε δυνατό με την πολιτική μας θέληση, να ισχύσει για το ΥΠΕΞ, πρέπει να ισχύσει & για τα αντίστοιχα κονδύλια όλων των υπουργείων, όπως είναι τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, και ειδικότερα η ΕΥΠ, το Μακεδονίας/Θράκης. Είμαι σαφής: η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί ότι θα επεκτείνει τις δημοκρατικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν για το ΥΠΕΞ και σε αλλά υπουργεία. Διαφορετικά, θα ψηφίσω όλο τον προϋπολογισμό, αλλά όχι αυτά τα ειδικά κονδύλια», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας τομέας που να χρηματοδοτείται από τον δημόσιο προϋπολογισμό και να μην ασκείται έλεγχος από την Βουλή καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δημιουργούνται «παράλληλοι μηχανισμοί προς την Δημοκρατία».

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να ελέγχονται οι απόρρητες δαπάνες των υπουργείων Εθν. Άμυνας, Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και της ΕΥΠ. Ειδικά για την ΕΥΠ, ο Ν. Κοτζιάς επικαλέστηκε τα παραδείγματα άλλων χωρών όπου οι μυστικές υπηρεσίες κι οι διοικητές τους υπόκεινται με διάφορους τρόπους σε έλεγχο επιτροπών της Βουλής.

«Γιατί δεν κάνατε καλύτερη διαπραγμάτευση εδώ και 40 χρόνια;»

Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ν. Κοτζιάς σχολίασε ότι ακούει «με μεγάλο ενδιαφέρον» τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τονίζουν ότι θα κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση κι αναρωτήθηκε δηκτικά «40 χρόνια γιατί δεν κάνατε;»

Ο Ν. Κοτζιάς θύμισε «πανηγυρικές» αποτυχίες στις διαπραγματεύσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις όπως το 1977 στον ΟΗΕ με το ζήτημα της Μακεδονικής γλώσσας κι έθεσε το ερώτημα «γιατί να τους εμπιστευτούμε;»

Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί απέναντι στα γειτονικά κράτη, καθώς εμείς είμαστε το ισχυρό κράτος και την δικιά μας εξωτερική πολιτική πρέπει να επιβάλλουμε «με ηγεμονικό τρόπο».

Ο Ν. Κοτζιάς προέτρεψε την αντιπολίτευση να αναζητήσει τις απόψεις των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με το πώς βλέπουν την Ελλάδα και την θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης να διαβάσει το βιβλίο του πατέρα του

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε προσωπικά και στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ήταν ένας από τους βουλευτές που μίλησε για «συναλλαγή» σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων.

Ο Ν. Κοτζιάς προέτρεψε τον Μ. Βαρβιτσιώτη να διαβάσει το βιβλίο των απομνημονευμάτων του πατέρα του, Ιωάννη, για να δει τις διαπραγματεύσεις που έχαναν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. «Σπαράζει η ψυχή του πατέρα Βαρβιτσιώτη, ας φροντίσει ο γιός να τον διαβάσει» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024