Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρομοκρατικά χτυπήματα κατά ΜΜΕ

Τρομοκρατικά χτυπήματα κατά ΜΜΕ

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο καθώς η 17Ν πριν από 23 χρόνια είχε χτυπήσει τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel με δύο ρουκέτες ενώ επίθεση υπήρξε και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

Ήταν 15 Μαρτίου του 1995 όταν η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν χτυπούσε με δύο ρουκέτες τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, ευτυχώς, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.

Δέκα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, δυο ρουκέτες χτύπησαν στις 15 Μαρτίου του 1995 τις εγκαταστάσεις του σταθμού στην Παιανία.

Ο παρουσιαστής του δελτίου, Αιμίλιος Λιάτσος, διέκοψε μετά από λίγα λεπτά τη κανονική ροή του δελτίου, για να ενημερώσει τους τηλεθεατές πως ο σταθμός είχε δεχτεί επίθεση. Η έκρηξη άνοιξε μια μεγάλη τρύπα -σχεδόν ενός μέτρου- στον τοίχο καταστρέφοντας την αίθουσα σύνταξης.

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε λίγες  μέρες αργότερα στο «ΕΘΝΟΣ», επιβεβαιώνοντας  τις αρχικές υποψίες για την οργάνωση που βρισκόταν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση.

Όπως ισχυρίστηκε στην προκήρυξή της στις 29 Μαρτίου του 1995, είχε τηλεφωνήσει στην «Ελευθεροτυπία», πληροφορώντας την εφημερίδα ότι οι δύο βόμβες θα εκραγούν σε 15-20 λεπτά και ζήτησε να ειδοποιηθεί ο τηλεοπτικός σταθμός ώστε να εκκενωθεί το κτίριο.

«Η «Ελευθεροτυπία»» υποστήριξε η οργάνωση «μετέχοντας στη συνωμοσία CIA-FBI ελληνικού Τύπου εναντίον της 17Ν αγνόησε σκόπιμα την προειδοποίηση προκειμένου να υπάρξουν θύματα και να ξεσηκωθεί έτσι δημόσια κατακραυγή εναντίον της οργάνωσης».

Λίγα χρόνια αργότερα, στην δίκη της 17Ν στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Δημήτρης Κουφοντίνας σε απολογία του για την επίθεση στο Mega απαντώντας σε ερώτηση της έδρας εάν υπήρξε προειδοποίηση για το χτύπημα, υποστήριξε ότι η οργάνωση προσπαθούσε να παίρνει όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί κίνδυνος για ζωές εργαζομένων.

Ο συνήθης τρόπος ειδοποίησης, είπε ο Δ. Κουφοντίνας, ήταν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου απογευματινής εφημερίδας, η οποία με τη σειρά της ειδοποιούσε την αστυνομία.

Στην περίπτωση του Mega ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το κύκλωμα ειδοποίησης δεν λειτούργησε, καθώς υπήρξε ένα «βραχυκύκλωμα», «για το οποίο σήμερα μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις για το που και το πώς έγινε» όπως ανέφερε.

Πυρ κατά αυτοκινήτων στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 άγνωστοι  άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητα του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ενώ πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που δεν εξερράγη. Στις 21 Φεβρουαρίου η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Δολοφονία Γκόλια

Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις  19 Ιουλίου 2010 ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκόλιας δολοφονείται έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη.

Πυροβολήθηκε 16 φορές από μικρή απόσταση ενώ την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών. Το διάστημα πριν από τη δολοφονία του εργαζόταν ως συντάκτης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και  στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9,89.

Νωρίς το πρωί της 19η Ιουλίου οι δράστες, χτύπησαν το κουδούνι του Γκιόλια στο σπίτι του στην Ηλιούπολη. Του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο, πράγμα που όντως συνέβη. Εκεί τον πυροβόλησαν 16 φορές από μικρή απόσταση. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, οι περισσότερες σφαίρες έπεσαν στο σώμα, στην πλειοψηφία τους πισώπλατα, ενώ τρεις σφαίρες δέχτηκε στο κεφάλι.

Η βαλλιστική έρευνα έδειξε πως τα όπλα της δολοφονίας είχαν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές δράσεις της Σέχτας επαναστατών.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την δολοφονία, στις 27 Ιουλίου, η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξη που έστειλε στα Νέα.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024