Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτό το σκηνικό δύναται να οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην απόφαση των πρόωρων εκλογών, ακόμη και εντός του Μαρτίου

Η συγκέντρωση στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης αποσκοπούσε στο να καταδείξει ότι από κυβερνητικής πλευράς, η οποία πιέζεται αρκετά από την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη και ΔΕΠΑ, καθώς το θέμα θα έχει συνέχεια και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενδεχομένως και δικαστικό, ο πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά και είναι αποφασισμένος να τα παίξει «όλα για όλα», ορίζοντας εκείνος τα εκλογικά διλήμματα.

Η μονομαχία των δύο ανδρών αναμένεται σκληρή και θα λάβει σταδιακά χαρακτήρα «ένας εναντίον ενός». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είναι το «κόμμα του Τσίπρα» που ετοιμάζεται να συγκρουστεί σε όλα τα μέτωπα με το «κόμμα του Μητσοτάκη». Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να οδηγηθούν τα πράγματα σε προσωπική αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία. Τα πολιτικά δεδομένα και τα επικοινωνιακά ευρήματα που οδήγησαν στην εκτίμηση ότι το «πολιτικό ιμπέριουμ» που είχε μέχρι πρότινος ο Τσίπρας υποχώρησε αρκετά έναντι του Μητσοτάκη, πρέπει – κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο – να ανατραπούν.

Σε αυτό το κλίμα, ο Τσίπρας και το επιτελείο του, παρά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για σκάνδαλα, επιδιώκουν να περάσουν το μήνυμα ότι το εκλογικό παιχνίδι παραμένει ανοικτό, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής της.

Η ομιλία στη Θεσσαλονίκη απευθυνόταν, άλλωστε, και σε ένα ακροατήριο που θα φθάσει στις κάλπες έχοντας καταγράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικότερα τις εξελίξεις στο Μακεδονικό ως ένα από τα βασικά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να κριθεί η κυβέρνηση. Ο φόβος της καταβύθισης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα προεξοφλείται ότι θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε ένα μπαράζ περιοδειών στον Βορρά, με την προσδοκία ότι θα υπάρξει ανάταξη δυνάμεων.

Οι κάλπες

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να αντικρούει τα σενάρια περί εκλογών τον Μάρτιο, ακόμα και τον Φεβρουάριο, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, μπροστά και σε μια ενδεχόμενη αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Ως εκ τούτου, ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι τις εκλογές και διαμηνύουν προς τους συζητητές τους ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει», εκτίμηση που αμφισβητείται από την ηγετική ομάδα της ΝΔ που βλέπει πλήρη κατάρρευση του Τσίπρα σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων.

Αντίθετα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη όχι μόνο με προβλήματα που η ίδια δημιούργησε τα τέσσερα χρόνια της θητείας της, αλλά πλέον είναι υπόλογη για υποθέσεις, όπως λένε, σκανδάλων.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι εάν αυτό το σκηνικό, και με δεδομένη την αναταραχή στα κόμματα για τη συμφωνία των Πρεσπών, δύναται να οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην απόφαση των πρόωρων εκλογών, ακόμη και εντός του Μαρτίου, για να προλάβει την επιτάχυνση της κυβερνητικής φθοράς. Στη σκιά των σεναρίων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ ουσιαστικά αναμενόταν να αναδείξει το προγραμματικό πλαίσιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr