Τι δείχνουν οι μετρήσεις εν όψει της αυτοδιοικητικής κάλπης του Μαΐου για τους υποψήφιους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και για δήμους με αναμετρήσεις που αναμένεται να έχουν ενδιαφέρον, όπως είναι οι: Καλλιθέα, Φυλή Αττικής, Μύκονος και Αρτα.

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να απέχουν μόλις 5 μήνες, ήδη έχουν αρχίσει να διενεργούνται μετρήσεις για περιοχές – κλειδιά από τις οποίες εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» δημοσιεύει σήμερα, Σάββατο, το δεύτερο πολιτικό βαρόμετρο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά τους υποψηφίους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και τα στοιχεία για δήμους με αναμετρήσεις που αναμένεται να έχουν ενδιαφέρον, όπως είναι οι: Καλλιθέα, Φυλή Αττικής, Μύκονος και Αρτα.

Το «ντέρμπι» Κατσιφάρα – Φαρμάκη

Σχετικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το «παιχνίδι» προδιαγράφεται ανοιχτό, με πολύ αβέβαιο αποτέλεσμα. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, παρόλο που διοικεί μια Περιφέρεια που ήταν από τις πλέον ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ., καταγράφει έντονα αρνητικό πρόσημο στην αξιολόγηση του έργου του από τους ψηφοφόρους, γεγονός που έχει «ανοίξει την όρεξη» τόσο στον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ., Νεκτάριο Φαρμάκη, όσο και στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργό, Κ. Σπηλιόπουλο, για να διεκδικήσουν με αξιώσεις την Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, στη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία OPINION POLL για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην πρόθεση ψήφου ο Απόστολος Κατσιφάρας συγκεντρώνει ποσοστό 26,4%, έναντι 21,8% του Νεκτάριου Φαρμάκη και 10,2% του Κώστα Σπηλιώπουλου. Ακολουθούν ο Νίκος Καραθανασόπουλος με 5,1% και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου με 3,8%. «Άλλον» επιλέγει το 4%, το «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» συγκεντρώνει 7,4% και οι Αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 21,3%. Στο ερώτημα για τον Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «Ποιον θα ψηφίζατε ανάμεσα σε Κατσιφάρα και Φαρμάκη», το 36,7% επιλέγει τον κ. Κατσιφάρα έναντι του κ. Φαρμάκη που συγκεντρώνει 31,5%.

Στο 32,1% ανέρχονται οι θετικές γνώμες για το έργο του κ. Κατσιφάρα, έναντι 60,4% των αρνητικών, ενώ αρνητικό είναι το πρόσημο και σε όλους τους επιμέρους τομείς, με πιο πολλές αρνητικές κρίσεις για την Υγεία και τα έργα υποδομής. Οι θετικές γνώμες για το πρόσωπο του κ. Κατσιφάρα υπολείπονται ελαφρώς των θετικών (47,8% – 48,5%), ενώ ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, παρά την περιορισμένη ακόμα αναγνωρισιμότητα του ονόματός του, καταγράφει ο κ. Φαρμάκης (40,6% θετικές γνώμες έναντι 16,4% αρνητικών).

Θετικό ισοζύγιο γνωμών καταγράφει ο κ. Φαρμάκης τόσο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. όσο και σε εκείνους που το 2015 είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κ. Σπηλιόπουλος και Καραθανασόπουλος καταγράφουν οριακά θετικό ισοζύγιο γνωμών. Μόλις 1 στους 3 ψηφοφόρους δηλώνει ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο κ. Κατσιφάρας (30,6%), ενώ περισσότεροι από τους μισούς (56,3%) πιστεύουν ότι πρέπει να εκλεγεί κάποιος άλλος.

Έτσι, στον πρώτο γύρο ο κ. Κατσιφάρας ξεκινά από ένα ποσοστό 28,5%, έναντι 23,6% του κ. Φαρμάκη και 11% του κ. Σπηλιόπουλου (με αναγωγή των απαντήσεων Λευκό/Ακυρο/Αποχή). Ο κ. Καραθανασόπουλος λαμβάνει 5,5% και ο κ. Χατζηλάμπρου 4,1%. Το 4,3% επιλέγει άλλον υποψήφιο, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει ένα υψηλό ποσοστό, που φτάνει το 23%. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Κατσιφάρας φτάνει το 36,7% έναντι 31,5% του κ. Φαρμάκη. Το 33,6% εκτιμά ότι τελικός νικητής θα είναι ο κ. Κατσιφάρας, το 27,6% ο κ. Φαρμάκης, ενώ ένα καθόλου αμελητέο 10,1% «βλέπει» νικητή τον κ. Σπηλιόπουλο.

Επικράτηση Καχριμάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου

Η έρευνα της Opinion Poll καταγράφει στον Νομό Αρτας άνετη επικράτηση του νυν περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη. Οι πολίτες του Νομού Αρτας αξιολογούν θετικά το έργο του, καθώς πολύ και αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει το 58,4% των πολιτών, ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένο το 27,4%. Ο κ. Καχριμάνης είναι πρώτος στη λίστα δημοτικότητας μεταξύ των πιθανών υποψηφίων, με τις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν το 58,7% και τις αρνητικές να περιορίζονται στο 24,3%, με ιδιαίτερα θετικές γνώμες τόσο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. όσο και σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαμηλή αναγνωρισιμότητα καταγράφουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι περιφερειάρχες, με ποσοστό άνω του 70% να δηλώνει ότι δε γνωρίζει το όνομά τους, αλλά με τις θετικές γνώμες να υπερτερούν των αρνητικών. Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου περιφερειακών εκλογών, με αναγωγή των απαντήσεων Λευκό – Ακυρο – Αποχή, ο κ. Καχριμάνης συγκεντρώνει το 52,8%, έναντι 9,3% όσων έχουν αποφασίσει να επιλέξουν τον κ. Ριζόπουλο και 8,0% τον κ. Ζάψα. Ακολουθεί ο κ. Δημητρίου με 1,8%.

Κρίσιμες αναμετρήσεις στο νομό Αρτας

Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών στους δήμους του Νομού Αρτας, ο νυν δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή των απαντήσεων Λευκό – Ακυρο – Αποχή με ποσοστό 39,8% του Γ. Παπαλέξη, ο οποίος τον ακολουθεί με ποσοστό 19,5%.

Ωστόσο, το έργο του νυν δημάρχου συλλέγει 49,0% αρνητικές γνώμες (λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι), έναντι 45,5% των θετικών. Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η κυρία Ροζίνα Βαβέτση έναντι του κ. Θεοδ. Μουσαβερέ. Συγκεκριμένα, με αναγωγή των απαντήσεων Λευκό – Ακυρο – Αποχή, η κ. Βαβέτση συγκεντρώνει 45,0%, έναντι 12,9% του κ. Μουσαβερέ.

Σχετικά με τις γνώμες των πολιτών του Νομού Αρτας για τους υποψήφιους βουλευτές της περιοχής τους, ο κ. Ευστ. Γιαννούλης συλλέγει τις περισσότερες θετικές απαντήσεις (51,4%), αλλά και τη μεγαλύτερη (θετικού προσήμου) διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων. Σε θετικές γνώμες ακολουθούν η κυρία Ολγα Γεροβασίλη με 48,9%, ο κ. Γ. Στύλιος με 38,7% και ο κ. Β. Τσίρκας με 33,6%. Η κ. Γεροβασίλη με τον κ. Στύλιο, ωστόσο, φαίνεται να καταγράφουν σημαντική φθορά, καθώς η πρώτη συγκεντρώνει 36,3% αρνητικές απαντήσεις, ενώ ο δεύτερος 35%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι καταγράφουν χαμηλή αναγνωρισιμότητα.

Ανατροπή στο δήμο Καλλιθέας

Καθαρά μπροστά βρίσκεται ο Δημήτρης Κάρναβος απέναντι στον «βετεράνο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώην δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη. Οι Καλλιθεάτες αποδίδουν θετικό πρόσημο στο έργο του, καθώς το 60,9% δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι. Σημειώνεται ότι ο κ. Κάρναβος έχει πολύ υψηλά ποσοστά θετικών γνωμών τόσο στη Ν.Δ. (87,1%) όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ (58,4%). Με αυτά τα δεδομένα δεν αποτελεί έκπληξη το ισχυρό προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου με 39,4%, έναντι 19,8% του κ. Ασκούνη και 7,6% της κ. Μαργαρίτη.

Ντέρμπι στο Δήμο Φυλής

Εντυπωσιακό προβάδισμα του νυν δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, καταγράφεται στο «ντέρμπι» με έναν ακόμη «βετεράνο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον επί 12ετία δήμαρχο, Δημήτρη Μπουραΐμη. Οι πολίτες αξιολογούν θετικά το έργο του κ. Παππού στον Δήμο Φυλής, καθώς πολύ και αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει το 66,3% των πολιτών. Ο κ. Παππούς είναι πρώτος, επίσης, στη λίστα δημοτικότητας, με τις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν το 70,9%, με ιδιαίτερα θετικές γνώμες τόσο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. όσο και σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον κ. Μπουραΐμη, οι θετικές γνώμες βρίσκονται στο 23,2% και οι αρνητικές στο 46,0%. Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή, ο κ. Παππούς συγκεντρώνει το 48,4%, έναντι μόλις 13,2% του κ. Μπουραΐμη, ενώ οι κ. Ρούσσας και Κουλοχέρης βρίσκονται στο 5,0% και 4,4%, αντίστοιχα. Ακολουθούν ο κ. Τσουμπρής με 2,4% και ο κ. Τσέλας με 1,5%.

Μάχη και στη Μύκονο

Ο κ. Χρήστος Βερώνης αποφάσισε να διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία στη Μύκονο, όμως φαίνεται ότι ο σημερινός δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, αξιολογείται θετικά από τους δημότες και δύσκολα θα χάσει. Ικανοποιημένοι από το έργο του δηλώνουν σχεδόν οι 6 στους 10 δημότες (58,3%). Παράλληλα, το 46,2% θεωρεί ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο κ. Κουκάς. Ο ίδιος στον α’ γύρο καταγράφει 27,3% έναντι 22,6% του κ. Βερώνη και 13,1% του κ. Φιορεντίνου. Η κυρία Καμμή ακολουθεί με 8,9% και ο κ. Θεοχάρης με 1,2%. Ιδιαίτερα υψηλό (25,7%) είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Στον β’ γύρο το προβάδισμα του κ. Κουκά έναντι του κ. Βερώνη αυξάνεται στις 7,5 μονάδες, με 39,2% έναντι 31,7% του αντιπάλου του. Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι περισσότεροι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα επικρατήσει ο κ. Βερώνης (39,1%) έναντι του κ. Κουκά (29,2%).

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr