Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ

Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στην Αθήνα υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που είχαν εκφράσει τη στήριξή τους προς τον Γερμανό πολιτικό στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν. Όπως λέει ο ίδιος ο Μάνφρεντ Βέμπερ «στην Ελλάδα η Ν.Δ. ήταν πάντα στο πλευρό μου, στηρίζοντας την υποψηφιότητά μου. Θέλουμε στην Αθήνα να καταστήσουμε σαφές ότι δρούμε από κοινού, ότι έχουμε κοινές ιδέες, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και για το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του και ιδιαίτερα στις εξαγγελίες για μείωση της φορολογίας, προκειμένου να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα. Ρωτάμε τον Μάνφρεντ Βέμπερ, εάν συμμερίζεται το αίτημα για λιγότερους φόρους. «Στόχος μας είναι να μην εγκαταλείπουν πια οι άνθρωποι την πατρίδα τους, αναζητώντας καλύτερη δουλειά στο εξωτερικό» λέει ο Γερμανός πολιτικός στην Deutsche Welle. «Την τελευταία δεκαετία πολλοί Έλληνες, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, εγκατέλειψαν τη χώρα τους και αυτό πρέπει σταματήσει. Χρειαζόμαστε δίκαιες, αλλά και ίσες συνθήκες διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ίσες ευκαιρίες, αλλά αυτό προϋποθέτει οικονομική ανάπτυξη. Η κρίση έχει παρέλθει, πρέπει να θέσουμε θεμέλια για μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του».

Ως κοινός υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα πρέπει να κάνει προεκλογικό αγώνα σε όλα τα κράτη-μέλη, άρα και στην Ελλάδα. Η παρουσία του στην Αθήνα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς στο απόγειο της ελληνικής κρίσης είχε επικρίνει σε υψηλούς τόνους την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, με αποτέλεσμα να του έχει ασκήσει προσωπική κριτική και ο πρωθυπουργός.

Τι απαντάει σήμερα ο Γερμανός πολιτικός στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ; «Ο Τσίπρας είχε πει ψέματα στον κόσμο», υποστηρίζει. «Έδωσε υποσχέσεις, που δεν μπορούσε να υλοποιήσει μετά τις εκλογές. Επομένως η Αριστερά στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτική όταν ασκεί τόσο επιθετική κριτική. Άλλωστε ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και γυρίζει την πλάτη σε αυτή την πολιτική. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Εμείς, ως ΕΛΚ, πάντα λέγαμε στον κόσμο ότι θα έρθουν δύσκολες εποχές και ότι πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν βελτιώνονται τα πράγματα στην Ευρώπη. Και τα τελευταία δέκα χρόνια δημιουργήθηκαν 13 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική μας έχει αποτέλεσμα, η ανάπτυξη επιστρέφει και το ίδιο μπορεί να γίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμη, και στην Ελλάδα».

Η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι προκάλεσε νέες αντιδράσεις και σχόλια περί «δεξιάς στροφής». Ο ίδιος επιστρέφει τις αιτιάσεις. «Όσον αφορά τη στροφή προς τα δεξιά, στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή μία κυβέρνηση συμμαχίας με δεξιούς λαϊκιστές. Ο Τσίπρας συμμαχεί με δεξιούς λαϊκιστές. Επομένως νομίζω ότι κατ΄αρχήν θα πρέπει να αναρωτηθεί ο ίδιος, εάν ήταν σωστό να αναλάβουν ευθύνες αυτοί οι πολιτικοί».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr