Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Guardian: Πώς η ρωσο-ουκρανική ένταση επηρέασε και το Άγιο Όρος

Guardian: Πώς η ρωσο-ουκρανική ένταση επηρέασε και το Άγιο Όρος

Διχασμένη εμφανίζεται και η μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Διχασμένη εμφανίζεται και η μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στην ανταπόκρισή του, ο δημοσιογράφος Σον Γουόκερ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι όλα καλά στην Ορθοδοξία αυτήν την περίοδο, με μια σύγκρουση που συνδέεται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας σχίσμα και σκοτεινές συζητήσεις για βία ανάμεσα στις διάφορες Ορθόδοξες εκκλησίες».

Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι το Σάββατο, οπότε θα ανακηρυχθεί επίσημα στο Κίεβο η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, θα ξεσπάσουν βιαιότητες, εάν το Κίεβο προσπαθήσει να κατασχέσει την εκκλησιαστική περιουσία από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ωστόσο, επιπτώσεις αυτής της αντιπαράθεσης γίνονται αισθητές και στον Άθωνα, που είναι υπό τον έλεγχο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο μοναχός Μακάριος, με τον οποίο συναντήθηκε ο δημοσιογράφος του Guardian, δήλωσε σε Λευκορώσους που πήγαν επίσκεψη στο Άγιο Όρος ότι η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα και αξίζει τη δική της εκκλησία. Ωστόσο αυτοί τον κοίταξαν με αμφιβολία. Την άποψη του Μακάριου δεν συμμερίζεται ένας ουκρανός μοναχός, ο οποίος κάλεσε τους Ουκρανούς που τάσσονται υπέρ μιας ανεξάρτητης εκκλησίας ως αιρετικούς και τάχθηκε υπέρ του ελέγχου από τη Μόσχα.

«Παρόλο που οι περισσότεροι από τους μοναχούς του Αγίου Όρους είναι Έλληνες, για πολλούς Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους, το προσκύνημα στο Άθωνα έχει γίνει σχεδόν σαν μια ορθόδοξη εκδοχή του προσκυνήματος στην Μέκκα, που θεωρείται ως απαραίτητο για κάθε αληθινό πιστό» εξηγεί ο Guardian.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πατριάρχης Μόσχας έχει απαγορεύσει στους Ρώσους να κοινωνούν στις εκκλησίες του Αγίου Όρους, αποκαλώντας τους ιερείς που μνημονεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σχισματικούς, προκαλώντας διλήμματα στους Ρώσους που θέλουν να βρεθούν στο μέρος.

«Οι αντιπαράθεσεις αναφορικά με τη χερσόνησο του Άθω φτάνουν όμως αρκετά μακριά, καθώς η Δύση υποψιάζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το Άγιο Όρος για να αποκτήσει ένα πάτημα σε μια ευρωπαϊκή χώρα» τονίζει ο αρθρογράφος ο οποίος αναφέρεται και σε σχετικές δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη. Ο Τζέφρι Πάιατ, ο επισκέφθηκε τον Απρίλιο το Άγιο Όρος, ανέφερε ότι από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα έχει δει αρκετές από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, με επιχειρηματίες να μπαίνουν στρατηγικά συμφέροντα και να δημιουργούν δίκτυα πολιτικής και οικονομικής επιρροής, σημειώνει ο ίδιος.

«Προφανώς, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα επιρροής στην Ελλάδα όπως είχαν στην Ουκρανία, αλλά η τακτική είναι η ίδια» ανέφερε, σύμφωνα με τον Guardian.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024