Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γρεβενά: Η Βασιλίτσα και η Βάλια Κάλντα

Γρεβενά: Η Βασιλίτσα και η Βάλια Κάλντα

Στο δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών βρίσκονται δύο σημαντικοί πόλοι έλξεως για τους φυσιολάτρες και, εν γένει, τους ταξιδιώτες: το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και ο εθνικός δρυμός Πίνδου με τη φημισμένη Βάλια Κάλντα

Μεγάλα βουνά, απέραντα δάση και άφθονα νερά αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, που προσφέρεται όσο λίγοι τόποι της πατρίδας μας για ορεινές εξερευνήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες (ποδήλατο βουνού, ράφτινγκ κ.ά.) σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον.

Στο δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών βρίσκονται δύο σημαντικοί πόλοι έλξεως για τους φυσιολάτρες και, εν γένει, τους ταξιδιώτες: το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και ο εθνικός δρυμός Πίνδου με τη φημισμένη Βάλια Κάλντα.

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πόλη των Γρεβενών, 250 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και 417 χιλιομέτρων από την Αθήνα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο των Γρεβενών.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας υποδέχεται τους λάτρεις του σκι στη θέση «Διάσελο Βασιλίτσας», στην περιοχή όπου είναι χτισμένα, μεταξύ άλλων, τα χωριά Λάβδα (Λάβδας), Σμίξη και Αβδέλλα.

Διαθέτει δεκαέξι πίστες (και δύο αρχαρίων), επτά αναβατήρες, baby lift, μικρό σαλέ – καντίνα, κεντρικό σαλέ, ορειβατικό καταφύγιο, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού σκι.

Νοτιότερα, στα όρια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Γρεβενών, βρίσκεται μια από τις πλέον αξιόλογες περιοχές ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου από την άποψη του φυσικού πλούτου, ο εθνικός δρυμός Πίνδου, ευρέως γνωστός ως Βάλια Κάλντα.

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, που ιδρύθηκε το 1966, περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα (βλάχικο τοπωνύμιο, που σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα) και του Αρκουδορέματος (παραποτάμου του Αώου), με τα όρη Λύγκο και Μαυροβούνι.

Πυκνά δάση μαύρης πεύκης και οξιάς, το ρόμπολο (σπάνιο είδος πεύκης, ψυχρόβιο κωνοφόρο), μικρότερα φυτά και αγριολούλουδα, ορισμένα ενδημικά, σπάνια είδη πανίδας, όπως η καφέ αρκούδα, και πολυάριθμα είδη πτηνών συνθέτουν την εικόνα του οικοσυστήματος της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αλπικά λιβάδια του δρυμού, αλλά και οι λίμνες Φλέγκα (Δρακόλιμνες), στα υψίπεδα του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 1.960.

Σηματοδοτημένες ορειβατικές διαδρομές δίνουν τη δυνατότητα στους περιπατητές και τους φυσιολάτρες να έλθουν σε άμεση επαφή με τη φύση, να ανακαλύψουν το θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Τα πλησιέστερα στο δρυμό χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών είναι η Κρανιά, το Μικρολίβαδο και το Περιβόλι.

*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο, πλην της κεντρικής και του χάρτη με τις πίστες και τους αναβατήρες του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024