Κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή – Θα φορολογούνται με συντελεστή 10% αντί για 15% – Μένει να διευκρινιστεί αν θα γίνει εφάπαξ ή σε ετήσιες δόσεις

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα τροπολογία η οποία θα μειώνει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τη φορολογία των μερισμάτων που διανέμουν οι επιχειρήσεις από το φορολογικό έτος 2019 και μετά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου θα φέρει στη Βουλή τη σχετική τροπολογία, βάσει της οποίας τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται με συντελεστή 10% αντί για 15% σήμερα.

Το μέτρο αυτό είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μένει να διευκρινιστεί ωστόσο αν τελικά η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα θα γίνει εφάπαξ ή σε ετήσιες δόσεις, όπως συνέβη με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα είχε κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που προέβλεπε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τα κέρδη του 2019 (δηλαδή από 29% να μειωθεί στο 28%), ενώ έως το 2022 η φορολογία των επιχειρήσεων θα πέσει στο 25% ως εξής: 27% για τα εισοδήματα του 2020, 26% για τα εισοδήματα του 2021, 25% για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 και των επόμενων ετών.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η απώλεια εσόδων για το φορολογικό έτος 2019 θα ανέλθει σε 142 εκατ. ευρώ, για το 2020 σε 247 εκατ. ευρώ, για το 2021 σε 371 εκατ. ευρώ και για το 2022 σε 515 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 και μετά η απώλεια εκτιμάται σε 450 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου την Τρίτη κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή δύο σημαντικές τροπολογίες. Η πρώτη έχει να κάνει με τη φορολογία του κρασιού, όπου καταργήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ο οποίος μόνο προβλήματα είχε δημιουργήσει στον κλάδο των οινοπαραγωγών. Από την κατάργηση αυτή επέρχεται ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, ψηφίστηκε η αναστολή για ένα ακόμη έτος της φορολόγησης της υπεραξίας από μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας που έχει ψηφιστεί με νόμο του 2013, αλλά που έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr