Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το εγχείρημα του Οικογενειακού Γιατρού, προτού καλά ακόμα τεθεί σε εφαρμογή

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το εγχείρημα του Οικογενειακού Γιατρού, προτού καλά ακόμα τεθεί σε εφαρμογή.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύνδεσμος Αθηνών ζητά την παράταση εφαρμογής του νέου συστήματος και την τροποποίηση των όρων σύμβασης σε συνέχεια, των αλλαγών που ζήτησαν και ενώσεις γιατρών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, συγκάλεσε σήμερα στα γραφεία του έκτακτη σύσκεψη, με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών, που συμμετέχουν στη διαρκή Επιτροπή Εργασίας του ΙΣΑ, με θέμα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, Π. Ψυχάρης και Ι. Κεχρής, συζήτησαν με τους εκπροσώπους των ασθενών, τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η πρόχειρη και βιαστική εφαρμογή του νέου συστήματος καθώς παρεμποδίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθίσταται πρακτικά αδύνατη, η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών ζήτησαν την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη και ειδικά στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό και να ζητηθεί η παράταση εφαρμογής του νέου συστήματος, μέχρι να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, για την κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

«Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Τι ζητά ο ΙΣΑ:

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.

Γ) Ευθύνη του οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό του.

Δ) Προσλήψεις προσωπικού στην ΠΦΥ και όχι απολύσεις

Ε) Επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών όπως ίσχυαν μέχρι 31-7-18 παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός.

ΣΤ) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.

Ζ)Τροποποίηση των όρων σύμβασης των οικογενειακών ιατρών και παροχή κινήτρων για να συνεργαστεί ο ιατρικός κόσμος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr