Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Υποδομών για να καλυφθούν οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στα κτίρια από τη φονική πυρκαγιά

Συμπληρωματικό τιμολόγιο προκειμένου να καλυφθούν οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στα κτίρια από τις φωτιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 καταρτίστηκε από το υπουργείο Υποδομών.

Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια. Οπως επισημαίνεται, το τιμολόγιο εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη σύνταξη των σχετικών προϋπολογισμών στις μελέτες επισκευής κτιρίων και με βάση αυτό θα γίνεται ο έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία.

Διευκρινίζεται πως οι ζημιές που εγκρίνονται για επισκευή θα πρέπει απαραιτήτως να προέρχονται από φυσική καταστροφή και όχι από εγκατάλειψη ή παλαιότητα ή έλλειψη συντήρησης, ακόμη και στην περίπτωση παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, στο συμπληρωματικό τιμολόγιο οι τιμές θα είναι αυξημένες κατά 20% για τις εργασίες αποκατάστασης που αφορούν, πέρα από τις πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και κατολισθήσεις σε τοιχοποιία, δάπεδα, κουφώματα, σκάλες κ.ά.

Τιμοκατάλογος

Η μερική κατασκευή οποιουδήποτε στεγάστρου επιδοτείται με 25 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και η ολική αποκατάσταση με 60 ευρώ. Για την επισκευή μερικώς κατεστραμμένης πέργκολας το ποσό είναι 30 ευρώ, ενώ για την ανακατασκευή χορηγείται το ποσό των 50 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εργασίες, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • για την αποκατάσταση της στεγάνωσης δώματος το ποσό που δίνεται είναι 20 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ αν υπάρχει και θερμομόνωση η τιμή ανεβαίνει στα 30 ευρώ. Η επισκευή μερικώς κατεστραμμένης θερμοπρόσοψης επιδοτείται με 10 ευρώ το τετραγωνικό και η ανακατασκευή με 30 ευρώ.
  • για τα κουφώματα η επισκευή μερικώς κατεστραμμένου εξωφύλλου (δηλαδή παντζουριού) επιδοτείται με 50 ευρώ και η ανακατασκευή με 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • για την επισκευή ή ανακατασκευή των υδραυλικών εγκαταστάσεων και δικτύων που έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν ή προκειμένου να γίνουν εργασίες σε τοίχους, στην τιμή που δίνεται περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για να αποκατασταθεί μερικώς ή ολοκληρωτικώς η εγκατάσταση καθώς και να συνδεθεί με το δίκτυο.

Έως 400 ευρώ

Ετσι, η επισκευή αποχετευτικής εγκατάστασης για κάθε ξεχωριστή κατοικία επιδοτείται με 400 ευρώ (και η ανακατασκευή με 800 ευρώ). Για εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών μονάδων το ποσό για επισκευή είναι 300 ευρώ ανά λουτρό και για ανακατασκευή 600 ευρώ. Για επαγγελματικούς χώρους η επισκευή είναι 200 ευρώ και η ανακατασκευή 400 ευρώ. Για αγροτικά κτίσματα (αγροτικές κατοικίες, αποθήκες κ.ά.) η επισκευή είναι 150 ευρώ και η ανακατασκευή 200 ευρώ.

Για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, η επισκευή επιδοτείται με 400 ευρώ ανά ιδιοκτησία και η ανακατασκευή με 800 ευρώ ανά κατοικία. Για τις ξενοδοχειακές μονάδες το ποσό που δίνεται είναι 300 ευρώ ανά λουτρό και για την ανακατασκευή 600 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματικούς χώρους η επισκευή κοστολογείται 200 ευρώ και η ανακατασκευή 400 ευρώ. Στο μεταξύ, αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για τις διαδικασίες χορήγησης από το υπουργείο Υποδομών της στεγαστικής συνδρομής.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr