Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το πρόβλημα με τα AIRBnB

Το πρόβλημα με τα AIRBnB

Ακόμα και στα δικαστήρια προσφεύγουν εκείνοι που βλέπουν στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης των κατοικιών έναν ακόμα παράγοντα υποβάθμισης της καθημερινότητάς τους

«Να μην αφήσουμε να μας διώξουν από την πόλη μας! Ιδιοκτήτες που θέλετε να ζήσετε στη γειτονιά σας, ενοικιαστές που σας πετάνε έξω για να βάλουν τουρίστες σε πολυκατοικίες κατοικίας; Ολοι μαζί να στηρίξουμε την πρώτη αγωγή που γίνεται ενάντια σ’ αυτήν την ανεξέλεγκτη λαίλαπα».

Και ναι, η «ανεξέλεγκτη λαίλαπα» που κάποιοι καταγγέλλουν με αφίσες που κόλλησαν στα πέριξ της πλατείας Βικτωρίας, είναι τα AIRBnB. Βρισκόμαστε και πάλι διχασμένοι: Από τη μία όσοι νοικιάζουν τα σπίτια τους ως τουριστικά καταλύματα και από την άλλη όσοι έχουν ταλαιπωρηθεί είτε επειδή δεν βρίσκουν πλέον σπίτι να νοικιάσουν σε λογική τιμή, είτε επειδή γειτνιάζουν με διαμέρισμα AIRBnB και υφίστανται τις συνέπειες _ φασαρία κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους κλπ.

Αγοράσαμε σπίτι σε πολυκατοικία και όχι σε ξενοδοχείο, οπότε δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι στη μετατροπή των πολυκατοικιών σε θορυβώδη ξενοδοχεία, έχουμε  λόγο. Την ίδια στιγμή, πώς να εμποδίσουμε τους γείτονές μας να ενισχύσουν το εισόδημά τους; Ειδικά όταν και εμείς, όπως πάρα πολλοί Ελληνες, στα ταξίδια μας στο εξωτερικό διαμένουμε σε AIRBnB διαμερίσματα γιατί είναι πιο οικονομικά από τα ξενοδοχεία;

Προχθές ξύπνησα στις 3 το πρωί από τον έντονο θόρυβο που κάνουν μέσα στη σιωπή τα ροδάκια της βαλίτσας στην άσφαλτο και από κουβέντες σε μια άγνωστη γλώσσα. Την επομένη είδα στο δρόμο μια γνωστή που έχασε τη δουλειά της και μου έλεγε πως επιβιώνει (και μεγαλώνει το παιδί της) εκμεταλλευόμενη μέσω AIRBnB δύο γκαρσονιέρες που της άφησαν οι γονείς της.

Δεν ξέρω τι θέση να πάρω, υπέρ ή κατά, νομίζω όμως πως η λέξη κλειδί βρίσκεται και πάλι στην αφίσα που είδα στο δρόμο, και είναι το «ανεξέλεγκτη». Κάπως έτσι λειτουργεί μέχρι σήμερα το AIRBnB και αυτό δεν είναι σωστό. Αναζητείται, όπως έχει γραφτεί, φόρμουλα που θα καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις, ώστε αφενός το κράτος να έχει τα ανάλογα έσοδα (είναι και η φορολογία τους ένα μεγάλο θέμα) και αφετέρου να υπάρχει ένας ορθολογικός τρόπος λειτουργίας του συστήματος ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Όμως, αυτή η φόρμουλα έπρεπε να έχει βρεθεί χθες. Για να αποφευχθούν οι εντάσεις. Για να μην αναγκάζονται οι πολίτες να καταφεύγουν στα δικαστήρια. Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Ακόμα και για να προστατεύονται οι τουρίστες από τους επιτήδειους που μπορεί να τους πιάνουν κορόιδα νοικιάζοντάς τους στάβλους για παλατάκια. Οσο και αν με την πάροδο του χρόνου η αγορά αυτορυθμίζεται, το κράτος σε περιπτώσεις όπως αυτή θα πρέπει να έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά, να προλαβαίνει τις αλλαγές την ώρα που γίνονται και να διαμορφώνει το πλαίσιο λειτουργίας της νέας κατάστασης. Για να μην κάνει τους πολίτες να νιώθουν όπως και οι συντάκτες της αντί-AIRBnB αφίσας, πως πρέπει «να πάρουμε την πόλη μας πίσω!».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024