Τα περιθώρια του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είναι στενά, εάν θέλει να κρατήσει τις δεσμεύσεις του στην Ευρώπη, για ένα έλλειμμα κάτω του 3%.

Ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει γίνει με την πρόβλεψη 2,8% για το γαλλικό έλλειμμα. Προκειμένου όμως να εξασφαλισθεί η κοινωνική ειρήνη ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δύο σειρές μέτρων που ήδη κινδυνεύουν να βαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. Είναι η ακύρωση των φόρων για τα καύσιμα, η οποία ισοδυναμεί με ένα μείον 4 δις για το 2019.

Παράλληλα η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε προσαυξήσεις στις επιταγές για την οικολογική μετάβαση καθώς και αύξηση του χιλιομετρικού επιδόματος για τις περιοχές όπου η χρήση του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη για τις μετακινήσεις.

Τι καταφέρει τελικά ο Εμμανουέλ Μακρόν σήμερα;

Το βάρος στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να φθάσει τα 4,9 δις και βέβαια το έλλειμμα να ξεπεράσει το 3%, πράγμα που έχει επανειλημμένα αποκλείσει ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Τα  «ισχυρά νέα μέτρα» επομένως που αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα ο πρόεδροςμένουν να φανούν στην πράξη. Πόσο επιπλέον θα κοστίσουν και από πού θα βρεθούν τα αναγκαία χρήματα;

Τα κίτρινα γιλέκα έχουν άμεσα την απάντηση: επαναφορά του φόρου ISF κατά των πλουσίων, από την κατάργηση του οποίου χάνει η κυβέρνηση 3,2 δις ευρώ. Ωστόσο και αυτό το έχει αποκλείσει ο Εμ.Μακρόν, οπότε όλοι πλέον περιμένουν να δουν σήμερα εάν έχει τελικά το μαγικό ραβδί για τη λύση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι