Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμμετοχή Δήμου Πειραιά στο Πρόγραμμα URBACT

Συμμετοχή Δήμου Πειραιά στο Πρόγραμμα URBACT

Ο Δήμος Πειραιά εξασφάλισε τη συμμετοχή του στη Β’ Φάση εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT, για την προώθηση της βιώσιμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στο τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Ο Δήμος Πειραιά εξασφάλισε τη συμμετοχή του στη Β’ Φάση εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT, με δύο δίκτυα μεταφοράς καλών Πρακτικών, το «ΒLUACT» και το «TechRevolution».

Αναλυτικότερα, η πρόταση του Δήμου με τον διακριτικό τίτλο «ΒLUACT» (BLUegrowth cities in ACTion), περιλήφθηκε μετά από διαδικασία αξιολόγησης, στις 23 εγκεκριμένες προτάσεις ισάριθμων δικτύων μεταφοράς καλών Πρακτικών, όπου συμμετέχουν συνολικά 161 πόλεις-εταίροι από 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος για τα επόμενα δύο χρόνια, ανέρχεται σε 599.924,40 ευρώ. Στο δίκτυο, στο οποίο ο Δήμος Πειραιά έχει το ρόλο του επικεφαλής εταίρου, συμμετέχουν επίσης οι δήμοι των Burgas (Βουλγαρία), Matosinhos (Πορτογαλία), Galati (Ρουμανία), Salerno (Ιταλία), Szczecin (Πολωνία), Ostend (Βέλγιο) και Mataro (Ισπανία).

Στόχος του δικτύου BLUACT, είναι η μεταφορά και βελτίωση της καλής πρακτικής-Πρωτοβουλίας Blue Growth, που υλοποιείται στον Πειραιά από το 2014 και αφορά στην προώθηση της βιώσιμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στο τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Ουσιαστικά, μέσω του έργου BLUACT, o Δήμος Πειραιά απευθύνεται σε άλλες ευρωπαϊκές παράκτιες πόλεις που έχουν παραγωγική σύνδεση με δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία και που επιθυμούν να υποστηρίξουν την γαλάζια επιχειρηματικότητα ως μοχλό βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της ίδιας Πρόσκλησης, ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει ως εταίρος στην επίσης εγκεκριμένη πρόταση έργου του δικτύου TechRevolution, για τη μεταφορά της καλής Πρακτικής «Enterprising Barnsley».

Συντονιστής εταίρος του δικτύου είναι η πόλη Barnsley (Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ συμμετέχουν πέντε ακόμα πόλεις από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες: Bacau (Ρουμανία), Nyiregyhaza (Ουγγαρία), Pardubice (Τσεχία), Schiedam (Ολλανδία) και Vilanova (Ισπανία). Για την συμμετοχή του στο συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος Πειραιά θα διαχειριστεί στα επόμενα δύο χρόνια πόρους ύψους €63.720,00.

Σημειώνεται ότι μέσω της καλής αυτής πρακτικής, η πόλη του Barnsley εφαρμόζει ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης για την εκκόλαψη και ανάπτυξη επιχειρήσεων. Στην καρδιά της πρακτικής αυτής βρίσκεται το Κέντρο Ψηφιακών Πολυμέσων (Digital Media Center) που αποτελεί μια υποδομή προσωρινής φιλοξενίας και προώθησης δημιουργικών επιχειρηματικών εγχειρημάτων στο τομέα της «ψηφιακής ανάπτυξης» (digital growth).

Έτσι, με τη συμμετοχή του στο έργο, ο Δήμος Πειραιά φιλοδοξεί να αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σε σχέση με τη δομή, οργάνωση, λειτουργία και παρεχόμενες υπηρεσίες ενός διεθνώς αναγνωρισμένου Κόμβου που προωθεί την ψηφιακή επιχειρηματικότητα.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Το πρόγραμμα URBACT, δίνει σε πόλεις της Ευρώπης όπως ο Πειραιάς κεντρικό και σημαίνοντα ρόλο, διευκολύνοντας τη μεταξύ τους συνεργασία για την εύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων σε αστικές προκλήσεις. Ενθαρρύνει επίσης την ανταλλαγή καλών πρακτικών, επιδιώκει την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των πόλεων σε ζητήματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και όλα αυτά μέσα από μια δυναμική διαδικασία δικτύωσης.

Ο Δήμος Πειραιά πέραν της μεγάλης αναγνωρισιμότητας, αναμένεται να αποκομίσει ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα URBACT που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής του για τη γαλάζια ανάπτυξη, με έμφαση στη προώθηση της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας στην πόλη».

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024