Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΑΔΕΔΥ και συνταξιούχοι «γκρέμισαν» το κυβερνητικό αφήγημα για τις συντάξεις

ΑΔΕΔΥ και συνταξιούχοι «γκρέμισαν» το κυβερνητικό αφήγημα για τις συντάξεις

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αφήγημα επιτυχίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι όπως φαίνεται δεν ξεχνούν το άγριο τσεκούρι στα εισοδήματα που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου

Σφοδρή επίθεση από τους εκπροσώπους ΑΔΕΔΥ και συνταξιούχων δέχτηκε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις μεγάλες περικοπές που έχει φέρει στις συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων να «γκρεμίζουν» το κυβερνητικό αφήγημα που έκανε λόγο για επιτυχία με αφορμή το νομοσχέδιο που ακυρώνει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις που ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αφήγημα επιτυχίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι όπως φαίνεται δεν ξεχνούν το άγριο τσεκούρι στα εισοδήματα που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης. μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού ΠΕ, με 35 χρόνια υπηρεσίας, «ο οποίος μετά τις τρεις μειώσεις των νόμων του 2011, 2012 βγάζει σύνταξη 1.315 ευρώ σήμερα και με τις ασφαλιστικές διατάξεις του κ. Πετρόπουλου, η σύνταξή του γίνεται 984 ευρώ, μείωση 330 ευρώ το μήνα».

Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω υπενθυμίζοντας ότι τις ημέρες ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ισχυριζόταν ότι οι συντάξεις εως 1.300 ευρώ δεν θα υποστούν καμία περικοπή για να προσθέσει «προφανώς, ή δεν γνώριζε τι ψήφιζε ή πραγματικά παραπλανούσε συνειδητά τους Έλληνες πολίτες και τους Έλληνες εργαζόμενους. Ο νόμος 4387 για εμάς, είναι ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό σύστημα».

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στα ποσοστά αναπλήρωσης, λέγοντας πως ο νόμος Κατρούγκαλου «στα 35 χρόνια δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 33,8%, που σημαίνει πως αν έχει συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, παίρνει 331 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη συν τα 384 ευρώ. Ξέρετε πόσο έδινε ο νόμος Λοβέρδου, ν. 3865, που εμείς ως ΑΔΕΔΥ λέγαμε να καταργηθεί; Έδινε 45,65%. Στα δε 40 χρόνια δίνει ποσοστό 42,8%, ενώ ο ν. 3865 έδινε 60%. Τι μας λέτε δηλαδή, ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις; Ο νόμος Κατρούγκαλου μειώνει ακριβώς τις συντάξεις, αυτές που έλεγε ότι δεν θα μειωθούν, σαρώνει τις συντάξεις από 900 – 1.300 ευρώ και τις φέρνει στα 900 ευρώ, 850 ευρώ, 800 ευρώ».

«Εάν τα στοιχεία μου δεν είναι αληθινά, προκαλώ τον Υφυπουργό, εγώ δηλώνω ότι θα παραιτηθώ από Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και από μέλος του Δ.Σ. εάν οι μειώσεις στα 35 χρόνια δεν είναι αυτές που θα καταθέσω, 330 ευρώ» τόνισε ο κ. Μπράτης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος ανέφερε ότι «η σημερινή κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρνει υιοθετεί όλα τα προηγούμενα. Γιατί ο καβγάς και η φασαρία; Υιοθετεί όλα τα προηγούμενα και προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να αποδεχθούμε τη λογική »ο γέγονε γέγονε». Όλοι θα κριθούμε και εμείς και για τα παιδιά μας και τα λοιπά. Εμείς, δε μπορεί να αποδεχτούμε αυτή τη λογική, διότι, η σημερινή κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο αυτό και με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια μείωσε τις συντάξεις. Να αναφερθούμε στο ΕΚΑΣ, στη χηρεία στον επανυπολογισμό των συντάξεων που τις χαμηλώνουν και τις κάνουν προνοιακά βοηθήματα;»

«Διατηρείτε το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι θετικός ο νόμος αυτός για τους συνταξιούχους; Γιατί είναι θετικός, αφού προβλέπει την προσωπική διαφορά του ΕΚΑΣ, τις περικοπές, όλα αυτά που ζήσαμε; Έρχεστε και καταργείτε το νόμο 4472 που ψήφισε στη συνέχεια η κυβέρνηση, τον οποίο, είχατε προβλέψει ότι θα γίνουν καινούργιες περικοπές, αλλά τώρα το αναιρείτε και δεν θα τις κάνετε – λέτε – για τους παλιούς συνταξιούχους. Όμως, ο επανυπολογισμός έχει γίνει με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης στους νέους συνταξιούχους και πάει λέγοντας» ανέφερε.

«Παγώνει όλες τις συντάξεις για μια τετραετία. Ο κ. Κατρούγκαλος όταν ψήφιζε το νόμο μας έλεγε ότι θα παίρνουμε αυξήσεις αυτό το διάστημα. Όχι αυξήσεις δεν παίρνουμε, θα ζούμε σε λίγο με συντάξεις επαιτείας. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Δεν είναι το κοινωνικοασφαλιστικό πρόβλημα, πρόβλημα οικονομικό, έχει βάση οικονομική. Είναι πρόβλημα μεταρρυθμιστικό για εσάς και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για τη σημερινή που ευθυγραμμίστηκε. Και ποια είναι η μεταρρύθμιση; Η μεταρρύθμιση είναι ότι θέλετε να καταργήσετε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Αυξήσατε τα όρια ηλικίας από τα 67 στα 70 έτη, αφαιρέσατε τις κρατικές εισφορές που έπρεπε να δίνονται ουσιαστικά, ωθείτε τον κόσμο να πηγαίνει στους τρεις πυλώνες, δηλαδή, κυρίως στην εμπορευματοποίηση και της κοινωνικής ασφάλισης και πάει λέγοντας», ολοκλήρωσε.

Ένταση μεταξύ Πετρόπουλου και προέδρου της ΑΔΕΔΥ

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος επιτέθηκε στον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, κατηγορώντας τον για προσπάθεια παραπλάνησης και εντυπωσιασμού.

Αναφερόμενος στα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Πετρόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μπράτη πως οι διατάξεις του νόμου Λοβέρδου στις οποίες αναφέρθηκε στην ομιλία του δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.  Μάλιστα, στην προσπάθεια του κ. Μπράτη να απαντήσει, ο κ. Πετρόπουλος αρνήθηκε να του δώσει τον λόγο, λέγοντας πως δεν θέλει διάλογο μαζί του.

Μάλιστα προσπάθησε να αποκρούσει το παράδειγμα του κ. Μπράτη λέγοντας πως το επίδομα τέκνου χορηγείται, πλέον, από το σύστημα πρόνοιας, όπως και τα επιδόματα και πως η διαφορά που προκύπτει δεν είναι 480 ευρώ αλλά μόλις 103.

«Μη δημιουργούμε, λοιπόν, τέτοιες εντυπώσεις, διότι, πράγματι, υπάρχει στο παράδειγμα αυτό μια διαφορά περίπου 103 €. Είναι αλήθεια, αλλά αυτή είναι, δεν είναι 480 € και υπάρχει σχετική ανάλυση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Δεν επιδίωξα εγώ να φτιάξω ένα παράδειγμα στα δικά μου μέτρα. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν μελετήσει ακριβώς το παράδειγμα αυτό της ΑΔΕΔΥ και βγάζουν αυτό το συμπέρασμα. Δεν θα το αναλύσω άλλο», ανέφερε.

«Θα πω, όμως, πώς εξηγείτε να βγαίνουν καθημερινά τα φύλλα των εφημερίδων τα γνωστά και να λένε ότι αδικούνται οι παλιοί συνταξιούχοι, διότι προκύπτουν αυξήσεις στους νέους συνταξιούχους; Δεν το έχετε ακούσει αυτό; Εσείς πώς το εξηγείτε; Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι 620.000 από τους παλιούς συνταξιούχους θα πάρουν αύξηση; Λογικά δε σημαίνει ότι το σύστημα δίνει και αυξήσεις; Να τα πείτε αυτά σε εργαζόμενους οι οποίοι θα πάρουν αυξημένες συντάξεις σε σχέση με τις παλιές, να το δηλώσετε ευθαρσώς ότι είστε εναντίον αυτής της χορήγησης αυξήσεων, να το πείτε όμως, να το πείτε να δούμε μετά που θα κρύβεσθε όσοι έχετε τέτοια αντίληψη και να πείτε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα δικαιοσύνης, όπως αυτό που δίνει ανταποδοτικά εκείνη τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβλήθηκαν, γιατί αυτό συμβαίνει», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024