Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μυρίζει μπαρούτι στα Εξάρχεια: Κουκουλοφόροι στήνουν οδοφράγματα, ανεβαίνουν σε ταράτσες

Μυρίζει μπαρούτι στα Εξάρχεια: Κουκουλοφόροι στήνουν οδοφράγματα, ανεβαίνουν σε ταράτσες

Ένταση επικρατεί στα Εξάρχεια από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης

Με οδοφράγματα που άρχισαν να στήνουν αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των εκδηλώσεων μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και ιδιαίτερα γύρω από το Πολυτεχνείο προκειμένου να αποτραπεί προσπάθεια κατάληψης.

Δημοσιεύτηκε από Dionisis Vithoulkas στις Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Κουκολοφόροι έχουν προετοιμαστεί για… θερμή νύχτα έχοντας εφοδιαστεί με πέτρες και μολότοφ. Από τις 17:00 αντιεξουσιαστές ανέβηκαν σε ταράτσες σπιτιών στα Εξάρχεια.

Οι κουκουλοφόροι σπάνε πεζοδρόμια, προσόψεις πολυκατοικιών (για «πολεμοφόδια») και στήνουν οδοφραγματα, με λαμαρίνες και άλλα υλικά, ύψους δύο μέτρων, σε Τοσίτσα, Νοταρά, Στουρνάρη, Θεμιστοκλέους, Μεταξά ενώ υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς στην πλατεία Εξαρχείων.

Σε 27, συνολικά, προαγωγές έχει προχωρήσει έως νωρίς το βράδυ η αστυνομία, για τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι είχαν προσαχθεί δέκα άτομα για επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια του μαθητικού-φοιτητικού συλλαλητηρίου για τον Αλ. Γρηγορόπουλο, ενώ άλλα 17 προσήχθησαν αργότερα.

Λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησε από τα Προπύλαια η πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου και Σταδίου έφτασε προς το Σύνταγμα λίγο μετά τις 19:30. Εκεί που υπήρχε έντονη παρουσία των ΜΑΤ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη Βουλή, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ κινούνται παράλληλα με την πορεία από παράπλευρες οδούς.

Η πορεία θα καταλήξει στα Εξάρχεια, στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Δημοσιεύτηκε από Dionisis Vithoulkas στις Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνονται προς τη Βουλή.

Την ίδια στιγμή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη Βουλή, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ κινούνται παράλληλα με την πορεία από παράπλευρες οδούς.

Την πορεία θα ακολουθήσει συγκέντρωση στο σημείο όπου ο 15χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του στις 9.00 το βράδυ.

Οι σταθμοί του μετρό στο Πανεπιστήμιο και στο Σύνταγμα, είναι κλειστοί.

Από τις 17:00, αντιεξουσιαστές έχουν στήσει δεκάδες οδοφράγματα στους δρόμους των Εξαρχείων, χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων και ότι άλλο μπορούν να βρουν στους δρόμους.

Μάλιστα, επί την οδού Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια που πέταξαν στο οδόστρωμα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με μαρτυρίες δεκάδες αντιεξουσιαστές έχουν πάρει τη θέση τους στις ταράτσες πολυκατοικιών και κτιρίων στα Εξάρχεια, έχοντας συγκεντρώσει και αρκετά πολεμοφόδια σπάζοντας πεζοδρόμια στη Δερβενίων.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι άγνωστοι έκοψαν με τροχούς τις κλειδαριές από τις πόρτες των κτιρίων, ένα από τα οποία είναι στην οδό Σπυρ. Τρικούπη 14 και ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Γκρεμίζουν ερειπωμένα νεοκλασικά κτίρια για να πάρουν πέτρες και προσπαθούν να κόψουν με τροχούς τα καρτοτηλέφωνα στους δρόμους» ανέφερε στο «ΒΗΜΑ» κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή του Πολυτεχνείου, ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται πάνω από τα Εξάρχεια μεταδίδοντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ από 18:30 από την οδό Μεσογείων άρχισαν να κατεβαίνουν προς το Σύνταγμα οι «αύρες» της ΕΛΑΣ.

 Εικόνες από τα Εξάρχεια:

Κλειστοί δρόμοι και Μετρό

Λόγω της συγκέντρωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου έχουν κλείσει οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα», καθώς και σε δρόμους του κέντρου της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η πορεία.

Σύμφωνα με την Τροχαία, κλειστή είναι αυτή την ώρα η Πατησίων, από Ομόνοια έως Λ. Αλεξάνδρας, η Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Πειραιώς, από Ιερά οδό προς Ομόμοια και η Βασ. Αμαλίας, από Λ. Συγγρού και Αθ. Διάκου.

Δέκα προσαγωγές για τα επεισόδια στη μαθητική πορεία

Νωρίτερα η αστυνομία προχώρησε σε δέκα προσαγωγές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του μαθητικού – φοιτητικού συλλαλητηρίου.

H ένταση ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι της Πέμπτης στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι «απάντησαν» με χρήση χημικών. Παράλληλα άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και στάσεις λεωφορείων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, αφού μόλις η πορεία έφτασε στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο ΥΜΑΘ.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024