Οι σημαντικές παραλείψεις εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών στο στάδιο της προανάκρισης φαίνεται πως τινάζουν στον αέρα την πολύκροτη υπόθεση για τη λαθρεμπορία χρυσού που έχει οδηγήσει στη φυλακή οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και τον γνωστό ενεχυροδανειστή.

Οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές της «μαφίας του χρυσού» όπως ονομάστηκε, πέρασαν το κατώφλι των φυλακών (σ.σ μέχρι χθες βράδυ ο γνωστός ενεχυροδανειστής ήταν κρατείτο στο κτίριο της ΓΑΔΑ και σήμερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Ναυπλίου όπως ήταν προγραμματισμένο). Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστό ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού που ήταν και βασική κατηγορία, τα δεδομένα άλλαξαν και πλέον τα άτομα αυτά μέσω των συνηγόρων τους έχουν ζητήσει να αποφυλακιστούν.

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μετά από ερώτημα της δικαστική λειτουργού, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Το στοιχείο αυτό, όπως έλεγαν χθες, δικαστικοί κύκλοι, ήταν και το κρίσιμο στοιχείο το οποίο οδήγησε αρχές τις διωκτικές αρχές στη θεμελίωση της κατηγορίας της λαθρεμπορίας.

Θρίλερ με την αποφυλάκιση

Χθες, οι συνήγοροι υπεράσπισης του ενεχυροδανειστή υπέβαλαν στην ανακρίτρια αίτηση να προχωρήσεις αυτεπαγγέλτως στην αποφυλάκιση του εντολέα τους λόγω των νέων στοιχείων που προέκυψαν στην υπόθεση. Τις επόμενες ώρες αναμένονται εξελίξεις στο θέμα, για το πότε και αν δηλαδή θα αποφυλακιστεί ο γνωστός ενεχυροδανειστής και πιθανότατα και τα υπόλοιπα άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Πολιτική κόντρα

Η υπόθεση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε πολιτική κόντρα αφού από την πρώτη στιγμή που άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να γνωρίζει κάτι από το περιεχόμενο της δικογραφίας, έσπευσε να υιοθετήσει το κατηγορητήριο.

Στελέχη της ΝΔ σημείωναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεση, καθώς δε σχολιάζει υποθέσεις που βρίσκονται ακόμη στη Δικαιοσύνη, αλλά σημείωναν ότι ενώ η η δίωξη βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτή από το βήμα της Βουλής με στόχο να τη χρησιμοποιήσει για να κερδίσει πόντους στην πολιτική αντιπαράθεση. «Οι εξελίξεις τον διαψεύδουν πανηγυρικά και σε αυτό το θέμα» προσέθεταν γαλάζια στελέχη, θέλοντας να αποδομήσουν συνολικά την ρητορική του πρωθυπουργού περί επιτυχιών της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στη στη ΝΔ τόνισαν: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το σχόλιο πηγών της ΝΔ περί φιάσκου για την υπόθεση του Ριχάρδου. Από πότε βάλθηκαν στη ΝΔ να δουλεύουν και για λογαριασμό των συνηγόρων υπεράσπισης κλεπταποδόχων χρυσού; Αυτή είναι η δήθεν έγνοια τους για την ανομία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας; Λίγη περισσότερη υπομονή και εμπιστοσύνη στις δικαστικές Αρχές δε θα έβλαπτε…