Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς παράταση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Προς παράταση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Κρίσιμο θεωρείται ότι το διάστημα στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική πλευρά θα αποστείλει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την πορεία του

Την παράταση της ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι η διαδικασία εισήλθε σε μια κανονικότητα μετά τον Σεπτέμβριο, αφού τότε απλουστεύτηκε μέσα από την ειδική πλατφόρμα εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους.

Κρίσιμο θεωρείται ότι το διάστημα στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική πλευρά θα αποστείλει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ξένοι τεχνοκράτες αναμένεται να αποφασίζουν το τι μέλλει γενέσθαι, έτσι ώστε στις αρχές του 2019 να περάσουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράταση του πλαισίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup εμφανίστηκε εκ πρώτης θετικό στην παράταση.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έχουν ξεπεράσει τις 1.000, έχει επέλθει κούρεμα των οφειλών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων.

Προ ημερών ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης γνωστοποίησε ότι πάνω από 5.200 νέες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, λόγω του ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα του μηχανισμού τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα χρέη προς την εφορία προσδιορίζονται σε 100 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία σε 30 δισ. ευρώ, ενώ προς τις τράπεζες σε 85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κουρμούσης.

Η παράταση του Εξωδικαστικού είναι «κλειδί» και για τη διεύρυνση του πεδίου των 120 δόσεων σε όσους δεν μπορούν επί του παρόντος να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές του διευκολύνσεις.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να υπαχθούν τώρα στον Εξωδικαστικό, περιμένουν ως… μάννα εξ ουρανού την ρύθμιση για τις 120 δόσεις, καθώς πέρα από τις μηνιαίες πληρωμές που θα ανέρχονται στα 50 ευρώ θα μπορούν να «κουρέψουν» ως και το 85% των προσαυξήσεων που βαρύνουν τις αρχικές τους οφειλές.

Να σημειωθεί ότι παράταση της προθεσμίας για τη λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, και επέκταση της ρύθμισης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2018 ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ).

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024