Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζει έντονη ενόχληση για την προσπάθεια κάποιων στην ελληνοκυπριακή πλευρά να τον ενοχοποιήσουν για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ωστόσο, δηλώνει ότι δεν έχει την πρόθεση ή τη διάθεση να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με το ΑΚΕΛ και προσωπικά με τον γ.γ. του κόμματος, Άντρο Κυπριανού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου ρίχνει τους τόνους διατηρώντας τις δικές του θέσεις, κοιτάζοντας μπροστά ενόψει της νέας άφιξης της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία και των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών.

Επίσης, διαμηνύει πως «δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή λύση με τουρκικές εγγυήσεις και στρατιωτική βάση της Τουρκίας».

Σε αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι κινείται πάνω σε τρεις άξονες:

Πρώτον, επαναβεβαιώνει τη βούλησή του για συνομιλίες με βάση ένα πολύ σαφές πλαίσιο, έχοντας πάντα υπόψη του τις ανησυχίες των Κυπρίων, οι οποίοι στο τέλος θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις.

Δεύτερον, στηλιτεύει όσους του ασκούν κριτική με σαφή πρόθεση να κλείσει το θέμα ως εδώ. Παράλληλα, υποδεικνύει στους επικριτές του ότι στέλνουν αρνητικό μήνυμα με τα όσα υποστηρίζουν.

Τρίτον, δηλώνει, απευθυνόμενος στην Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή πλευρά, πως «εκείνο που προέχει είναι η συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό».

Ο Κυπριανού στη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναχώρησε σήμερα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές για το Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τη βοηθό γενική γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, καθώς και με αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τον κ. Κυπριανού συνοδεύουν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής και Γιώργος Λουκαΐδης, καθώς και η διευθύντρια του γραφείου του κυρίου Κυπριανού, Μαρίνα Σάββα.

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να προβληματιστούν «ποιος διευκολύνει την Τουρκία και ποιος προσπαθεί να τη δυσκολέψει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Είπε ακόμα πως «όταν παλινδρομείς και αντιφάσκεις, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να διευκολύνεις τον άλλον να προωθεί τις θέσεις του, και στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοώ την Τουρκία».