Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κόλαση» στο Παρίσι: Φωτιές, δεκάδες τραυματισμοί και εκατοντάδες συλλήψεις

«Κόλαση» στο Παρίσι: Φωτιές, δεκάδες τραυματισμοί και εκατοντάδες συλλήψεις

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε ακόμα και η Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία

Εκτείνεται το κύμα βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι ύστερα από μία μεγάλη διαδήλωση των λεγόμενων κίτρινων γιλέκων, ανθρώπων δηλαδή που διαμαρτύρονται για το δυσβάσταχτο κόστος ζωής.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου και ανάμεσά τους είναι και 11 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 200 συλλήψεις. Τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες πραγματοποιούν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Οι καπνοί από τις φωτιές που έβαλαν διαδηλωτές κάλυψαν μεγάλο μέρος της πόλης.

Μάλιστα, κάποιοι προχώρησαν ακόμα παρακάτω, αφού έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού.

«Μυρίζει επανάσταση»: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η διεύθυνση της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι. «Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων είχε 75.000 διαδηλωτές σήμερα στη Γαλλία στις 15.00 τοπική ώρα. Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στα σύμβολα της χώρας» δηλώνει ο γάλλος πρωθυπουργός

«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, στους δημοσιογράφους. \

«Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέ θα μιλήσει στο δελτίο ειδήσεων των 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας) του δικτύου TF1, μετά μια ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» σε όλη τη Γαλλία που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια στο Παρίσι, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης.

Στις 15:00 τοπική ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα όπου καταγράφηκαν 92 τραυματίες γύρω στις 17.40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την διεύθυνση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 224 συλλήψεις.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν γρήγορα την τάξη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα της Chanel, του Dior και της Apple.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024