Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εικόνες χάους στο Παρίσι: Φωτιές, λεηλασίες, εκατοντάδες τραυματισμοί και συλλήψεις

Εικόνες χάους στο Παρίσι: Φωτιές, λεηλασίες, εκατοντάδες τραυματισμοί και συλλήψεις

Σκηνικό πολέμου και μια πόλη παραδομένη στις φλόγες συνθέτουν το σκηνικό του Σαββάτου στο Παρίσι μετά τα άγρια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Σκηνικό πολέμου και μια πόλη παραδομένη στις φλόγες συνθέτουν το σκηνικό του Σαββάτου στο Παρίσι μετά τα άγρια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Οι ταραχές  ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στις διαδηλώσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», το οποίο ξεκίνησε ως αντίδραση στις αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, ωστόσο δεν πήρε πολύ για να μετατραπεί σε τσουνάμι αντίδρασης κατά της κυβέρνησης Μακρόν.

Οι σκηνές στο Παρίσι θυμίζουν αντάρτικο πόλης με την πόλη να έχει παραδοθεί στο χάος όπως γράφουν γαλλικά ΜΜΕ και τη γαλλική Parisien να κάνει λόγο για «Μαύρο Σάββατο».

Ένα από τα πιο σοκαριστικά βίντεο που έρχονται από Γαλλία είναι αυτό από τον τραυματισμό διαδηλωτών στην Jardin des Tuileries. Κατά το επεισόδιο, πανύψηλα κάγκελα τα οποία τραβούσαν διαδηλωτές έπεσαν τελικά πάνω τους.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=pc4IPX9R530

Οι ταραχές ξεκίνησαν ύστερα από μία μεγάλη διαδήλωση των λεγόμενων Κίτρινων Γιλέκων, ανθρώπων δηλαδή που διαμαρτύρονται για το δυσβάσταχτο κόστος ζωής.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους είναι και 11 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 255 συλλήψεις. Τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Μάλιστα, από το μένος των διαδηλωτών δεν γλίτωσαν ούτε τα ιστορικά κτίρια κοντά στα Ηλύσια Πεδία, στα οποία πήραν φωτιά με τους πυροσβέστες να πραγματοποιούν επιχείρηση κατάσβεσης της.

Οι καπνοί από τις φωτιές που έβαλαν διαδηλωτές κάλυψαν μεγάλο μέρος της πόλης, ενώ δεν έλειψαν και οι προσπάθειες βεβήλωσης της Αψίδας του Θριάμβου, κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος ο Μακρόν.

Μάλιστα, κάποιοι προχώρησαν ακόμα παρακάτω, αφού έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού.

«Μυρίζει επανάσταση»: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=AYX3j-Wwuf4

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων είχε 75.000 διαδηλωτές σήμερα στη Γαλλία από τις 15.00 τοπική ώρα.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στα σύμβολα της χώρας» δηλώνει ο γάλλος πρωθυπουργός

«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, στους δημοσιογράφους. \

«Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέ θα μιλήσει στο δελτίο ειδήσεων των 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας) του δικτύου TF1, μετά μια ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» σε όλη τη Γαλλία που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια στο Παρίσι, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης.

Στις 15:00 τοπική ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα όπου καταγράφηκαν 92 τραυματίες γύρω στις 17.40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την διεύθυνση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 224 συλλήψεις.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν γρήγορα την τάξη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα της Chanel, του Dior και της Apple.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024