Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος του νόμου Κατσέλη σε 30 ημέρες – Πώς θα σώσετε το σπίτι σας

Τέλος του νόμου Κατσέλη σε 30 ημέρες – Πώς θα σώσετε το σπίτι σας

Στον «αέρα» πρόκειται να βρεθεί η πρώτη κατοικία από τις αρχές του νέου έτους καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, που εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία, παύουν να ισχύουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Στον «αέρα» πρόκειται να βρεθεί η πρώτη κατοικία από τις αρχές του νέου έτους καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, που εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία, παύουν να ισχύουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι, οι δανειολήπτες έχουν 30 ημέρες προκειμένου να «γλιτώσουν» το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς. Οι θεσμοί εισηγούνται άμεσο «ξήλωμα» του νόμου 3869/2010 όσο συνεχίζει να μην αποδίδει.

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του νόμου όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και το νέο νόμο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να τρέξουν στα δικηγορικά γραφεία ώστε να προλάβουν τις όποιες αλλαγές.

Όπως τόνισε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως».

Τα Ειρηνοδικεία με σημαντικές αποφάσεις τους ανάβουν «πράσινο φως» για αναδρομικό «κούρεμα» οφειλών, εάν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη έχει περαιτέρω επιδεινωθεί. Είναι γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα και «κούρεψε» τα δάνεια τους από 50% – 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 100%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Η τύχη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Και τότε θα απαιτηθεί η απαραίτητη συνεννόηση με τους θεσμούς. Το μέλλον των συγκεκριμένων διατάξεων θα το καθορίσει ο βαθμός αποσυμφόρησης των αιτήσεων των δανειοληπτών προς τα Ειρηνοδικεία για ρυθμίσεις των οφειλών τους. Έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρόσφατων τροποποιήσεων του νόμου και κυρίως εκείνο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε βάθος πενταετίας.

Σκοπός των παρεμβάσεων που είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι ήταν να εντοπιστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024