Προς υπαναχώρηση φαίνεται πως κινείται η Ρώμη στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ιταλού υπουργού Εργασίας, Λουίτζι ντι Μάιο, και του υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φανούμε υπεύθυνοι προς την ΕΕ και τους πολίτες μας» δήλωσε ο Ντι Μάιο στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να βρει μια λύση, αλλά δεν μπορεί και να αθετήσει τις υποσχέσεις της, διότι δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, σημείωσε πως «θα ήταν κακό εάν η Ιταλία κριθεί ότι έχει παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την επεκτατική (οικονομική) πολιτική, προκαλώντας αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους» προειδοποίησε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξιολογούμε εάν είναι δυνατόν να βρούμε οικονομικό χώρο για να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις προτεραιότητές μας» πρόσθεσε.

Τα σχόλια ήρθαν σε διάστημα λιγότερο των δύο ημερών ημέρες αφότου η κυβέρνηση σημείωσε ότι μπορεί να είναι πρόθυμη να μειώσει τα σχέδια δαπανών του ελλείμματος για να κατευνάσει την Επιτροπή, η οποία υποστηρίζει ότι η χώρα παραβαίνει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για την ικανότητα της Ιταλίας να εξοφλήσει το μαζικό της χρέος .

Στο μεταξύ, σε σύντομη συνομιλία του με εφημερίδα Corriere della Sera, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει ότι, «αν μπορέσουν να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι, ασφαλώς και θα γίνει, προορίζοντας τα χρήματα αυτά ει δυνατόν για επενδύσεις».

Ο ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί όμως ότι «η κοινωνική σταθερότητα μετρά περισσότερο από την οικονομική» και γνωρίζει ότι «η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο