Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς απόφαση για την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας το ΣΑ του ΟΗΕ

Χωρίς απόφαση για την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης με 7 ψήφους

Εκτός ημερήσιας διάταξης έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ρωσικό αίτημα για συζήτηση σχετικά με το περιστατικό στο Κερτς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ψηφοφορία επί της διαδικασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης με 7 ψήφους (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, Κουβέιτ) εκ των 15 μελών του. Τη Ρωσία στήριξαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν, ενώ οι τρεις αφρικανικές χώρες του Συμβουλίου και το Περού απείχαν.

Κατά τη διάρκειας μιας τεταμένης συνεδρίασης, τη στιγμή που η κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Μόσχας – Κιέβου, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας, Ντιμίτρι Πολάνσκι, διατύπωσε τη δυσφορία του εναντίον εκείνων που τροφοδοτούν μια «αντι-ρωσική» συμπεριφορά.

«Πυροδοτείτε τα μίση» σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο ρώσος διπλωμάτης, καταγγέλλοντας «την παραβίαση» που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τα ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς.

Παράλληλα, ο ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος στον ΟΗΕ κατηγόρησε την Ουκρανία για προσχεδιασμένη προβοκάτσια στο στενό του Κερτς με την έγκριση της Δύσης.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Βολοντίμιρ Γελτσένκο, σημείωσε πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον απόηχο του περιστατικού μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο στενό του Κερτς το Σαββατοκύριακο».

Ερωτηθείς δε, ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, ο Γελτσένκο ανέφερε στους δημοσιογράφους «αυστηροποίηση των κυρώσεων. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Η Ρωσία δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα, δυστυχώς».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, κατήγγειλε μια «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη τη φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον – Μόσχας.

«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η αμερικανίδα διπλωμάτης,

Η Νίκι Χέιλι κάλεσε, επίσης, τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

«Καλούμε τη Ρωσία να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην αντιτίθεται ούτε να παρενοχλεί τη θαλάσσια διέλευση ουκρανικών πλοίων στον πορθμό του Κερτς», «να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία που συνέλαβε και τα πληρώματά τους» και «να αμβλύνει την ένταση που δημιούργησε η ίδια».

«Εξ ονόματος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες συμπεριφορές της και να σεβαστεί τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες όλων των Κρατών» επισήμανε η αμερικανίδα πρέσβειρα, χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζήτησε το Κίεβο.

Urgent Open Briefing of the United Nations Security Council On Kerch Strait Incident

Urgent Open Briefing of the United Nations Security Council On Kerch Strait Incident

Δημοσιεύτηκε από Sputnik στις Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024