Ενστάσεις σχετικά με τις πρόσφατες προφυλακίσεις πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του VMRO-DPMNE εξέφρασαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν στο πλευρό του σκοπιανού πρωθυπουργού

Ενστάσεις σχετικά με τις πρόσφατες προφυλακίσεις πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του VMRO-DPMNE εξέφρασαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν στο πλευρό του σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης.

Δεδομένης της όξυνσης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό τόσο με την υπόθεση αυτή όσο και με την διαφυγή του Νίκολα Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, ένας ακόμη πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί στον Ζόραν Ζάεφ.

Η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών είναι σε εξέλιξη και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θέλει να αποφύγει νέους μπελάδες αναφορικά με την εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού των βουλευτών που απαιτούνται για να τις στηρίξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά τις αντιρρήσεις των «8», ο Ζάεφ εξέφρασε την προσδοκία ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την διαδικασία.

«Λυπάμαι που οι βουλευτές δήλωσαν ότι αυτό (σ.σ. οι προφυλακίσεις) θα επηρεάσει. Ελπίζω ότι θα παραμείνουν στις αρχικές θέσεις τους (σ.σ. υποστήριξη συνταγματικών τροπολογιών)» είπε Ζάεφ.

Σημειώνεται πως πρόσφατα προφυλακίστηκαν για υποθέσεις που συνδέονται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές πρώην στελέχη των κυβερνήσεων του VMRO-DPMNE, ο Μίλε Γιανακίεφσκι, (πρώην υπουργός Μεταφορών), ο Κίριλ Μποζίνοφσκι, (πρώην ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου) και ο Σάσο Μιγιάλκοφ, (πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών).

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος. Το επόμενο διάστημα, και πιο συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου, θα συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος.

Για την έγκριση τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr