Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Αλέξης έχει… νεύρα και σκέφτεται κάλπες τους πρώτους μήνες του 2019

Ο Αλέξης έχει… νεύρα και σκέφτεται κάλπες τους πρώτους μήνες του 2019

Κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστα οφέλη από την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί και δεν μπορεί να γυρίσει το κλίμα υπέρ της

Πολλά νεύρα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου κι επιτίθεται με αθλιότητες κατά των πολιτικών αντιπάλων ή των εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης.  Οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει, για τη συμφωνία με την Εκκλησία, για το δόγμα Πολάκη και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και φυσικά για τις παροχές που δίνει αφειδώς, δεν περνάνε όσο θα ήθελε στην κοινωνία.

Κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστα οφέλη από την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί και δεν μπορεί να γυρίσει το κλίμα υπέρ της. Με τα φίδια να ζώνουν το Μέγαρο Μαξίμου ήδη γίνονται σκέψεις για επίσπευση του χρόνου των εκλογών, νωρίτερα κι από το επικρατέστερο σενάριο για τετραπλές κάλπες το Μάιο.

Το κλίμα έχει «στραβώσει» και από δύο – τρία ακόμη θέματα. Το πρώτο είναι τα σκάνδαλα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και κυρίως η προσπάθεια να συγκαλυφθεί η επιχείρηση να ευνοηθεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Το δεύτερο είναι οι συνεχείς αποδοκιμασίες σε βάρος κυβερνητικών στελεχών με τον Τσακαλώτο να είναι το τελευταίο θύμα.

Το τρίτο είναι το Βατερλό της κυβέρνησης στην υπόθεση της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου που προκάλεσε ζημιά στον πρωθυπουργό. Από τον μετριοπαθή πολιτικό που κάνει μεγάλες συμφωνίες, όπως ήθελαν να παρουσιαστεί ο Τσίπρας, μέσα σε λίγες ημέρες έγινε εχθρός των κληρικών και προβληματικός στο να κλείνει ισότιμες συμφωνίες.

Το τέταρτο έχει να κάνει με τις παροχές. Δεν είναι και λίγο να πανηγυρίζουν τώρα για τη μη περικοπή των συντάξεων ή για την χορήγηση 1 δις ευρώ με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Όμως, το «θαύμα» δεν κρατάει πολλούς μήνες, αντιθέτως εξανεμίζεται όσο περνά ο καιρός. Στο Μαξίμου ήδη κάνουν σκέψεις για να στηθούν κάλπες ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου με διπλό στόχο: 1. Να κεφαλαιοποιήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα «δώρα» που έκαναν με τις συντάξεις, με το κοινωνικό μέρισμα, με τα αναδρομικά. Εκτιμούν ότι ο κόσμος που θα πάει με γεμάτη τσέπη σε κάλπες το ταχύτερο δυνατό θα κινηθεί προς την πλευρά της Κουμουνδούρου ως πράξη ευγνωμοσύνης. Οσο, όμως, περνά ο καιρός και οι εκλογές δεν γίνονται, αν μετακινηθούν για Μάιο ή και Οκτώβριο, θα έχει χαθεί το θετικό μομέντουμ της γεμάτης τσέπης. 2. Να προλάβουν τις αναταράξεις που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό η συμφωνία των Πρεσπών που εκτιμάται ότι θα έρθει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στην Αθήνα. Η κυβέρνηση πιθανότατα να θελήσει να μην αναγκαστεί να πάει στη Βουλή και να υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεών της και θα ρίξει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Μπορεί, όμως, η κύρωση της συμφωνίας να αποτελέσει την δικαιολογία για πρόωρες κάλπες  καθώς θα προκαλέσει την αποχώρηση ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την αναζήτηση διαφορετικής πλειοψηφίας για το Μακεδονικό.

Τρία σενάρια

Υπό το φάσμα των αρνητικών δημοσκοπήσεων και των καθημερινών γεγονότων που προκαλούν φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και εξαφανίζουν τους ΑΝΕΛ, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την πορεία της κυβέρνησης και ήδη διατυπώνονται εισηγήσεις και για τον χρόνο των εκλογών. Όπως λένε τα «ΝΕΑ» καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις με τρία επικρατέστερα σενάρια, δηλαδή τον Μάιο του 2019 (τετραπλές εκλογές), τον Οκτώβριο με τη λήξη της τετραετίας και τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου.

Η βασική όμως διαφωνία στην παρούσα φάση στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρόαιμο κεντροαριστερό κόμμα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια ο ίδιος δύναται να ηγηθεί ενός διευρυμένου προοδευτικού, όπως το ονομάζει, μετώπου, το οποίο θα εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Με κυρίαρχη εκτίμηση ότι οι αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολύ μικρή απήχηση, έως και ασήμαντη, στην ελληνική κοινωνία, ο Τσίπρας προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου του για τη διαμόρφωση ενός τελείως διαφορετικού κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται άνετος και δίνει μάλιστα συμβουλές στην Ιταλία για το πώς μπορεί να κάνει… κωλοτούμπα, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι δύσκολη. Και οι εισηγήσεις δίνουν και παίρνουν με άλλους να λένε εδώ και τώρα κάλπες για να κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχία του κοινωνικού μερίσματος και της μη περικοπής των συντάξεων και άλλοι να ζητούν από τον πρωθυπουργό χρόνο προκειμένου να υπάρξει η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Τέλος, να τονιστεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μετρούν κι ένα ακόμη στοιχείο σε περίπτωση που θα θελήσουν να πάνε άμεσα σε εκλογές. Εκτιμούν ότι αν η ΝΔ κερδίσει στις εθνικές εκλογές θα χαλαρώσει και στις δημοτικές και στις ευρωεκλογές δεν θα κυνηγήσει ψήφους μιας και θα είναι κυβέρνηση με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να κερδίσει μέρος από τις εντυπώσεις.

Μην ξεχνάμε ότι σε ένα χρόνο είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως μια ακόμη αναταραχή, μια ακόμη υπέροχη κατάσταση.

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024