Εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΔΕΗ για την αγορά της εταιρίας μεταπώλησης ενέργειας των Σκοπίων EDS.

Η εξαγορά της εταιρείας του Κότσο Ανγκιούσεφ – στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ-  έγινε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε δάνεια που ανέλαβε η ΔΕΗ ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά είχε γίνει λίγους μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να μην φέρνει ποτέ στην κοινή γνώμη το αρχικό τίμημα που ζητούσε ο Κότσο Ανγκιούσεφ αλλά και τους όρους της συμφωνίας.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ η κατάθεση των χρημάτων της ΔΕΗ γίνονται στον προσωπικό λογαριασμό του Ανγκιούσεφ ενώ η εξαγορά έγινε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, όπου έχει τοποθετηθεί ο πρώην διοικητής της βιομηχανίας ζάχαρης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Λάντζας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπάρχουν ακόμα δύο εισαγγελικές έρευνες στην ΔΕΗ. Η μία αφορά τα χρέη της ΛΑΡΚΟ και της χαλυβουργικής.

Να σημειωθεί ότι παρότι η ΔΕΗ επιμένει ότι είναι μια συμφέρουσα αγορά, εφόσον μπαίνουμε έτσι στην ενεργειακή αγορά της γειτονικής χώρας, δεν είναι λίγοι αυτοί που επεσήμαναν ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με το ότι η κυβέρνηση υποχρέωσε τη ΔΕΗ «να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», όπως έχει δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Και το βασικό ερώτημα εδώ προκύπτει από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκε σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και άρα υπάρχει η εύλογη υπόνοια μήπως η εξαγορά προέκυψε από πολιτική σκοπιμότητα και όχι από το συμφέρον της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε «κρυστάλλινη και διαφανή» την διαδικασία εξαγοράς από τη ΔΕΗ, της σκοπιανής εταιρίας προμήθειας ενέργειας EDS.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο