Το σχέδιο για την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ. Το εν λόγω σχέδιο, θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων την εκχώρηση από τις τράπεζες του μισού κεφαλαίου τους, το οποίο έχει προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο σε μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV). Στη συνέχεια η εταιρία αυτή, θα εκδώσει ομόλογα με τα οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό απόθεμα των κόκκινων δανείων.

Το σχέδιο αυτό, έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM, στη Δ/νση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται, ότι εκτός από την έγκριση όλων των παραπάνω φορέων, η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι με το εν λόγω σχέδιο μπορούν να μειωθούν τα NPL’s κατά 50%, κάτι που θα έσωζε τις τράπεζες από περιπέτειες οι οποίες θα οδηγούσαν σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Εκτιμάται δε ότι η επίπτωση για τα κεφάλαια των τραπεζών δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ έως 5 δισ. ευρώ και κρίνεται απόλυτα ελεγχόμενη.

Το σχέδιο είναι συνδυαστικό, δηλαδή μείωση των δανείων και «διόρθωση» των προβλημάτων που προκαλεί ο αναβαλλόμενος φόρος.

Υπενθυμίζεται, ότι εναλλακτικό σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 έως 20 δισ. ευρώ, έχει υποβάλει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο» και λειτουργεί με εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο αξιοποιώντας μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων του τρίτου προγράμματος.

Οι διοικήσεις των τραπεζών από την πλευρά τους, έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους κατα 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο